Daniel Harding dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester Foto: Arne Hyckenberg/Sveriges Radio
Daniel Harding dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester Foto: Arne Hyckenberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2014-12-29

Interplay i P1 – om dolda mönster i musiken

Klassisk musik har mängder av mönster som kan vara dolda för många av oss men som andra kan berätta om. Retoriska figurer till exempel, och om sådana berättar Sveriges Radios Symfoniorkesters chefdirigent Daniel Harding i det första programmet i serien Interplay som startar 10 januari i P1.

 – Vi använder retorik varje dag,konsten att övertyga behöver inte vara verbal, den kan också vara ordlös som på teatern med gester av olika slag. På samma sätt finns det retorik inom musiken, säger Daniel Harding.

Ännu in på sent 1700-tal var den centrala idén med musiken att den skulle gestalta det som en text berättade. I det första programmet i serien Interplay i P1 exemplifierar Harding just detta med Fiordiligis aria "Come scoglio" ur Mozarts opera "Cosi van tutte" och med Mozarts 41 symfoni i C-dur, även kallad "Jupitersymfonin".

Radioserien Interplay i P1 består av åtta program gjorda av producenten Berit Nygren. Programmen sänds lördagar kl. 10.45 i P1 med start 10 januari och handlar om rum där musiken möter annan konst och vetenskapen med det genomgående temat ”dolda mönster i musiken”. Det är en serie i samma anda som den som äger rum i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen under säsongen 2014/2015, initierad av Daniel Harding.

Serien kan även höras i efterhand på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.


Pressbild:
Daniel Harding dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester Foto: Arne Hyckenberg/Sveriges Radio
 http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3456655_2048_1494.jpg

För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1 
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-702500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".