Pressmeddelande 2014-12-19

Musikhjälpen slog digitala rekord – Linneas brandtal populäraste klippet

När Musikhjälpen avslutades i söndags efter sex dygn hade 3,4 miljoner lyssnat på sändningarna i P3 och publiken hade startat SVT Play eller SVT Flow 2 miljoner gånger. Linneas brandtal om jämställdhet och publikens kärleksbomb till Petter blev några av publikens favorithändelser. Sammanlagt har Musikhjälpens gillar/följare på sociala medier ökat med 30 procent.

Musikhjälpen är ett samarbete mellan Radiohjälpen, Sveriges Radio och SVT och sändes i år från Stora Torget i Uppsala. Programledare var Linnea Henriksson, Kodjo Akolor och Petter Alexis Askergren. I år samlade Musikhjälpen in över 30 miljoner kronor och 235 000 engagemang genomfördes över hela landet.

– Det var en fantastisk vecka, programledarna gav enormt mycket av sig själva och fick mycket kärlek tillbaka från publiken. Musikhjälpen handlar om skapa engagemang och det känns härligt att vi lyckades med det. Förutom att vi slog rekord i både antalet engagemang och insamlade pengar till Radiohjälpen, så är det extra kul att konstarera att publiken har följt och kommunicerat med oss på så många olika plattformar, säger projektledaren Robert Frisk.

Rekord i sociala medier

Antalet gillare/följare för Musikhjälpen på sociala medier ökade totalt med 30 procent jämfört med förra året.

– Musikhjälpen bygger väldigt mycket på publikens delaktighet i sociala medier: det som händer där påverkar innehållet i sändningarna i väldigt hög grad. I år såg vi framför allt ett lyft via Instagram, med 30 000 bilder på hashtaggen #mh14, och på Youtube, där klippen visades 650 000 gånger. Det är drygt 150 procents ökning mot i fjol, säger Martin Jönsson, digital direktör på Sveriges Radio.

Facebook är dock den största sociala medieplattformen för Musikhjälpen. Veckoräckvidden var 1,9 miljoner unika besökare och aktiviteten hög, med i snitt 27 500 interaktioner per inlägg. Enbart på avslutningsdagen var räckvidden 1,1 miljoner på Musikhjälpens Facebooksida. Högst räckvidd hade inlägget där Petter meddelade att han avsade sig sitt veckouppdrag: det nådde över 500 000 personer.

På twitter visades  Musikhjälpens tweets 4,5 miljoner gånger, med en hög engagemangsfrekvens. #mh14 trendade, och låg i topp i princip hela veckan.

Rekord på digitala plattformar

Lyssning och tittning på digitala plattformar både för radio och tv ökade jämfört med förra året. Antalet starter på SVT play/flow var 2 miljoner.

– Det är fantastiskt roligt att se att så många väljer att följa Musikhjälpen på SVT Flow och SVT Play, säger Lena Glaser som är programdirektör för interaktivt utbud och plattformar på SVT​. När vi summerar tittningen på video är det 1,9 miljoner uppspelade timmar!

Sverigesradio.se – där Musikhjälpens sajt finns - nådde all time high med 1 926 061 unika besökare varav 640 000 på Musikhjälpensajten. Appen Sveriges Radio Play hade under veckan över 400 000 unika användare, vilket är 20 procent fler än motsvarande vecka i fjol. Antalet lyssningar på sverigesradio.se och Sveriges Radio Play slog också rekord, med totalt nära fyra miljoner starter.

Många lyssnare och tittare på traditionell radio & tv

När det gäller det traditionella broadcast-tittandet i SVT 1 och SVT 2 så ägnade publiken i snitt sju minuter längre tid åt årets Musikhjälpen jämfört med förra året.

Enligt TNS-Sifos preliminära lyssnarsiffror har 3,4 miljoner lyssnat på sändningarna under Musikhjälpen-veckan. Det är ungefär en halv miljon fler än under en vanlig P3-vecka. Flest lyssnare hade Musikhjälpen på fredagen den 12 december när P3-lyssningen var 35 procent högre jämfört med en vanlig P3-fredag. P3:s räckvidd ökade också, från 17 procent vecka 49 till 20 procent vecka 50.

För mer information, vänligen kontakta:

Angelika Vaskevitch, pressansvarig P3
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
073 231 45 56

Gabriella Sandberg, PR ansvarig, SVT Flow
gabriella.sandberg@svt.se
0737-12 49 71

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".