Svensktoppens Carolina Norén och Björn Dixgård från Mando Diao firar att Strövtåg i Hembygden legat på listan i två år. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Svensktoppens Carolina Norén och Björn Dixgård från Mando Diao firar att Strövtåg i Hembygden legat på listan i två år. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2015-01-06

Mando Diao störst på Svensktoppen 2014 – igen!

För andra året i rad blir ”Strövtåg i hembygden” den mest framgångsrika låten på Svensktoppen. Det stod klart idag när Carolina Norén presenterade årslistan ”Årets Svensktoppsmelodier 2014”.

– För andra året i rad – otroligt! Vi som trodde att skivan skulle passera obemärkt när vi släppte den. Vi förstod nog inte riktigt hur stor Gustaf Fröding var när vi tog oss an att tonsätta hans dikter, kommenterar en glad Björn Dixgård.

Björn berättar också att de även spelar låten när de turnerar utomlands som i Tyskland och att den är ett givet finalnummer när de spelar hemma i Sverige:

– Vi får alltid starka reaktioner när vi spelar låten. Jag har förstått också att den börjar bli vanlig på  begravningar och att många söker tröst i den, säger Björn Dixgård.

Mando Diao blir även för andra året i rad ”Årets artister” och Björn Dixgård och Gustaf Norén ”Årets kompositörer” tillsammans med Gustaf Fröding.

På andraplatsen återfinns även i år ”Jag och min far” med Magnus Uggla.

– Det är klart att jag hellre vill vara etta, men ska någon putta ned mig till andraplatsen så är det okej om det är killarna i Mando Diao. Det ska liksom vara vi som kämpar om tronen på Svensktoppen, jag bjuder dem på det!, säger Magnus Uggla.

Årets nykomling under 2014 blev Ace Wilder med ”Busy Doin´nothin” som slutade på en 16:e plats på årslistan.

Både ”Strövtåg i hembygden” och ”Jag och min far”  har under året fyllt två år på listan och ligger på fjärde- respektive sjätteplats på rekordlistan över låtar som legat längst någonsin på Svensktoppen.

Hur framtiden ser ut avslöjas söndag 11 januari när resultatet i lyssnaromröstningen om hur länge en låt får ligga på Svensktoppen presenteras.

Hela årslistan och mer info finns på: www.sverigesradio.se/p4/svensktoppen

Pressbilder:

Svensktoppens Carolina Norén och Björn Dixgård från Mando Diao. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/3437800_2048_1152.jpg

Carolina Norén och Magnus Uggla. Foto: Mattias Alm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/3456648_2048_1152.jpg

 

För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
 
Carolina Norén, programledare och producent
carolina.noren@sverigesradio.se
070-215 63 05

Angelika Vaskevitch, pressansvarig P3
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
073-231 45 56 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista