Glada finalvinnare i Vi i femman 2014 var Otto Åberg och Hedda Roswall från Norrbackaskolan i Visby. Foto: Carl-Johan Söder/SVT.
Glada finalvinnare i Vi i femman 2014 var Otto Åberg och Hedda Roswall från Norrbackaskolan i Visby. Foto: Carl-Johan Söder/SVT.
Pressmeddelande 2015-01-12

Startskott för Vi i femman

Imorgon startar de lokala kvartsfinalerna av frågetävlingen ”Vi i femman”. På 25 platser runt om i landet gör 50 klasser upp i de första lokala kvartsfinalerna. Totalt tävlar 200 klasser i radio. 

73 864 femteklassare deltog i uttagningen vilket är det högsta antalet på tio år. Det är populärt att vara med i Vi i Femman, men nervöst för många. Därför är programmet i år mer lekfullt än tidigare, och frågorna blir allt bättre anpassade till 11-åringar och deras förutsättningar. Ett annat område där det också märks skillnad är mångfalden bland de tävlande barnen.

– Vi i femman måste spegla hela Sverige, och senaste fem åren har det skett en stadig ökning i antal elever med utomnordisk bakgrund som representerar sina klasser, säger Kim Ohlsson, programledare i både radio och SVT.

Vilken klass det blir som slutligen kammar hem den åtråvärda vinsten avgörs i finalen som visas i SVT Barnkanalen i slutet av mars.

”Vi i femman” sänds med start tisdag 13 januari kl. 17.00 – 18.00 i P4 Sveriges Radio.

Om Vi i femman
”Vi i Femman” är Sveriges Radios allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet. Tävlingen startade i Sveriges Radio redan 1963 och 1970 började även SVT sända programmet. För att ta sig till finalen måste tävlingsdeltagarna först vinna på lokal nivå i P4 Sveriges Radio.

Mer information om tävlingen samt alla lokala P4-kanaler: 
www.viifemman.se  

Pressbild
Glada finalvinnare i Vi i femman 2014 var Otto Åberg och Hedda Roswall från Norrbackaskolan i Visby. Foto: Carl-Johan Söder/SVT. 
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3430278_2033_2048.jpg

Kontaktpersoner: 
Marianne Greip, projektledare 
marianne.greip@sverigesradio.se 
0470-726 061

Susanne Tellinger, pressansvarig P4 
susanne.tellinger@sverigesradio.se 
08-784 65 70

Besök Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press  och twitter.com/pressgruppen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".