Kerstin Berggren. Foto: Gunilla Nordlund
Kerstin Berggren. Foto: Gunilla Nordlund
Pressmeddelande 2015-01-15

Premiär för den internationella kulturpodden Spotlight

Kerstin Berggren är kulturjournalisten som träffat alla! Riccardo Muti, Toni Morrison, Kevin Spacey, Nan Goldin och John Malkovich är bara några. I hennes nya podd ”Spotlight” väljer hon själv sina gäster för personliga möten bland hela världens konstnärer från alla områden inom teater, opera, konst, film, litteratur och dans. Men hon börjar i Sverige med skådespelaren Krister Henriksson.

 Kerstin är bäst på att boka biljett till rätt ställe i rättan tid. Hon åker hit och dit över hela Europa och har en alldeles makalös förmåga att plötsligt lyckas få intervjutid med personer hon knappt själv kunnat drömma om. Mötena är många och från 20 januari kommer lyssnarna kunna ta del av nya och några gamla samtal i kulturpodden Spotlight.

Podden kommer att finnas på sverigesradio.se, i appen Sveriges Radio Play samt på ställen där poddar brukar finnas. Vissa avsnitt av podden kommer att vara på engelska men det första avsnittet, som läggs ut tisdag 20 januari är på svenska, ett samtal med skådespelaren Krister Henriksson.

– För ett och ett halvt  år sen gjorde jag fyra program i Kulturradion om engelsk teater (Spotlight London) och då träffade jag Krister i London när han spelade ”Doktor Glas” på svenska med engelska textremsor. Det var helt fascinerande att se hur den engelska publiken älskade detta och fyllde salongen kväll efter kväll. Efter alla Wallander-filmer ska han nu i vår göra ”Karlsson på taket” på teaterscenen i Göteborg och när jag fick höra det tänkte jag att det vore ju himla kul om han kunde bli min första gäst, säger Kerstin Berggren.

Den andra delen finns tillgänglig från tisdag 27 januari och blir ett möte med den walesiske basbarytonen Bryn Terfel. Sedan följer till exempel hovsångerskan Elin Rombo och sångerskan Arja Saijonmaa, och ett avsnitt kommer att handla om tv-serien House of Cards.

– Jag tänker även lyfta fram intressanta personer som arbetar bakom kulisserna. De är kanske inte är så kända för allmänheten, men minst lika spännande att lyssna på, säger Kerstin Berggren och ser hemlighetsfull ut.

Om Kerstin Berggren
Kerstin Berggren är kulturjournalist och har arbetat med radio i 45 år. Hon är bosatt i Umeå. Hon är hedersdoktor på Universitetet i Umeå och mottog före jul Svenska Akademins belöning på 60.000 kr. Hon har tidigare belönats med Stora Radiopriset 2006 för Årets Reportage ”Det stormar på La Scala” och Västerbottens-Kurirens Jubileumsfonds publicistiska pris år 2005. Mest känd är hon för sina kulturprogram i P1 med exempelvis Riccardo Muti, Toni Morrison, Kevin Spacey, Nan Goldin och John Malkovich.

Pressbild
Kerstin Berggren
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3414370_1999_1124.jpg
Foto: Gunilla Nordlund/Sveriges Radio

För mer information och förhandslyssning, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Kerstin Berggren, producent
kerstin.berggren@sverigesradio.se
0706-15 17 32

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".