Laura Netzel.
Laura Netzel.
Programtips P2

Söndag 8 februari: P2 Dokumentär - tonsättarinnor i ett manligt musikliv: Laura Netzel, en programserie i fyra delar

Kl. 14.00-15.00.
P2 Dokumentär går nu vidare med ännu en programserie i satsningen på kvinnliga tonsättare, som var verksamma kring sekelskiftet 1900. Under fyra söndagar, från 8 februari till 1 mars, presenterar Christina Tobeck Laura Netzel och hennes musik i relief till tidens kulturliv.

Laura Netzel var en handlingskraftig person som komponerade romantiskt klingande musik med stort känslomässigt uttryck. Många av hennes verk har en flödande pianostämma. Pianot var det instrument hon själv trakterade, och det gjorde hon med stor skicklighet. Redan som ung framträdde hon offentligt som solist och som kammarmusiker. Men även om hon också komponerade, så framfördes hennes verk länge bara i privata sammanhang. Hon var 35 år när hon debuterade som tonsättare med några körstycken på en konsert i Stockholm 1874.

Först tio år senare gav Laura Netzel efter påtryckningar med sig och lät ett musikförlag publicera några av hennes romanser. I likhet med många andra av tidens konstnärligt skapande kvinnor valde hon ett könsneutralt konstnärsnamn. På titelsidan stod att sångerna var komponerade av Lago. Många undrade vem som dolde sig bakom pseudonymen. Det dröjde några år innan det blev känt att det var professorskan Laura Netzel, född Pistolekors.

Laura Netzel blev med åren en känd person i kulturlivet. Hon ägnade sig både åt musik och välgörenhet – ofta i kombination. Fattigdomen var stor i det dåtida Stockholm och hon ordnade gärna konserter för att samla in pengar till nödlidande. Under många år arrangerade hon också musikaftnar för arbetare, tillställningar som drog fulla hus. Vid de konserter då kör- och/eller orkesterverk stod på programmet, var det Laura Netzel själv som dirigerade.

Som tonsättare var hon framför allt under 1890-talet mycket produktiv, men här hemma kände hon att hon levde i ett utpräglat manligt musikliv. Som kvinna var det svårt att få erkännande som allvarligt syftande komponist och därmed också svårt att få verk framförda i det offentliga musiklivet. Då var det lättare i andra länder. Framför allt i Frankrike hade Laura Netzel framgångar, och hon vistades mycket i Paris.

Nu finns möjligheten att lära känna den viljestarka Laura Netzel och hennes musikskapande i fyra P2 Dokumentärer av Christina Tobeck.

Tonsättarinnor i ett manligt musikliv sänds:
8 februari: Laura Netzel – född Pistolekors.
15 februari: Laura Netzel – i kungliga kretsar och vittra sällskap.
22 februari: Laura Netzel – internationell orientering med fransk affinitet.
1 mars: Laura Netzel – välgörenhet och arbetarkonserter.

Pressbild: Laura Netzel.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3467841_1053_1152.jpg


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".