Svenska kyrkan i Paris Foto: Alex & Martin/Svenska Kyrkan Paris
Svenska kyrkan i Paris Foto: Alex & Martin/Svenska Kyrkan Paris
Programtips P1

Söndag 1 februari: Med kärlek från Paris - Gudstjänsten direkt med bland andra Helle Klein, Özz Nujen och Sarah Dawn Finer

Kl. 11.03

En kärlekshälsning från Svenska kyrkan i Paris i en direktsänd gudstjänst. Efter terrorhandlingarna i Paris möttes människor i manifestationer för att markera mot våld och ondska. Det uppskattas att 1,5 miljon människor gick ut och manifesterade mot terrorhandlingarna. Längst fram gick överlevande från attentaten följda av femtio av världens ledare som gick armkrok genom Paris.

Mässan vill i ord, ton och med nattvard uppmana oss att motverka hat och splittring och värna tolerans, kärlek och respekt mellan människor.

Svenska kyrkan i Paris planerar för en fullsatt kyrka med tanke på den känsla av sammanhållning som manifestationerna skapat.

Medverkande
Predikanter är chefredaktören och prästen Helle Klein och underhållaren Özz Nujen. Liturg är kyrkoherde Tanja Kamensky. Solist Sarah Dawn Finer. Sveriges ambassadör i Paris Veronika Wand-Danielsson medverkar med textläsning. Musiker är Björn Åkerhage (orgel), Mimi Sunnerstam (cello), Odile Abrell (harpa) och Lena Gutke (flöjt).


Om Svenska Kyrkan i Paris, även kallad Svenska Sofiaförsamlingen
.
Den vill vara en kyrka både för bofasta svenskar och de svenskar som tillfälligt vistas i Paris. Varje år kommer det ca 1500 studenter och au-pairer till Paris för att lära sig franska och ta del av den fransk kulturen.

Kyrkan ligger i centrala Paris, en kvarts gångväg från Triumfbågen, i 17:e distriktet (arrondissement) på Rue Médéric.

Sofiaförsamlingens historia går tillbaka till 1626 då man började fira gudstjänst på svenska för studenter på Sorbonne. Allt sedan dess, med ett uppehåll på 1800-talet, har det funnits en aktiv svensk gudstjänstfirande församling i Paris.

Det första fristående kapellet i Paris byggdes i Montmartre och stod klart 1878. Den kyrka som idag är församlingskyrka byggdes mellan åren 1911 – 1913.

Kyrkan rymmer cirka 250 personer. I fastigheten finns också bland annat ett församlingshem med en stor församlingssal. Svenska Skolan med elever från förskola till gymnasium hyr delar av församlingslokalerna.

Pressbild:
Svenska kyrkan i Paris Foto: Alex & Martin/Svenska Kyrkan Paris
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3470475_768_1152.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".