P1 Dokumentär: Eliten i bärskogen Foto: Ida Brännström/Sveriges Radio
P1 Dokumentär: Eliten i bärskogen Foto: Ida Brännström/Sveriges Radio
Programtips P1

Söndag 8 februari i P1 Dokumentär: Eliten i bärskogen

Hemma i Thailand odlar Chalio Chuaprassa ris och sockerrör. I Sverige är han en av de snabbaste bärplockarna. Det händer att han plockar över hundra kilo blåbär på en enda dag. Men så jobbar han femton timmar om dygnet, varje dag i nästan två månader. Då slipper han bli skuldsatt. Ett bra bärår kan han tjäna nästan motsvarande en thailändsk årslön.

- Jag kommer för att tjäna extra. Det är som en bonus, så att barnen kan ha det bättre och slipper  jobba lika hårt som vi föräldrar.

Chalio Chuaprassa är en av tusentals thailändska bärplockare som varje år tävlar ute i de svenska skogarna för att få ihop så mycket bär de bara kan. Villkoren har nämligen blivit bättre för plockarna, bland annat är man numera garanterad en grundlön. Men det innebär samtidigt att bemanningsföretagen bara vill ha de bästa plockarna för att slippa gå med förlust.

Bara de snabbaste har chans att få komma tillbaka. Ida Brännström har följt Chalio Chuaprassa i de norrbottniska bärskogarna.

Pressbild:
P1 Dokumentär: Eliten i bärskogen Foto: Ida Brännström/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3471628_2048_1536.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".