Birgitta Hellström och Barbro Gustavsson var 9 respektive 13
Birgitta Hellström och Barbro Gustavsson var 9 respektive 13
Programtips P3

Söndag 1 februari i P3 Dokumentär: Jönköpingskravallerna 1948

Kl. 18.03-20.00

Det är midsommar i Jönköping 1948. Mängder av folk samlas på torget. Bilar stannar. Cyklister anländer. Smålands Folkblad beskriver hur luften luktar av blommor och att ”klasar av lyckliga familjer” hänger ut från fönstren. Man skriver att stämningen är spänd, som inför en ”boxningsmatch om världsmästartiteln”.

Genom gränderna på Öster, stadens mest förfallna område, drar en lastbil runt. På flaket står en full skrothandlare och hans gäng. Beväpnade med blydaggar och järnrör ska de driva så kallade ”tattare” ut ur staden.

Det kommer urarta i raskravaller. Och våldet och hatet mot dem som stämplades som ”tattare” börjar och slutar inte med en brutal försommarvecka 1948. Det är ett symptom på något mycket större.

P3 Dokumentär berättar om kravallerna i Jönköping och om hur utanförskap och rasism konstrueras och har drabbat resande och romer i Sverige genom århundraden.

Producent: Sara Lundin

Programmet sändes första gången 20 mars 2011.

P3 dokumentär sänds söndagar kl. 18.03-20.00 i P3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".