Toni Morrison Foto: Michael Lionstar
Toni Morrison Foto: Michael Lionstar
Programtips P1

Måndag 23 februari: Radioföljetongen Toni Morrisons ”Hem”

Kl. 11.35

Toni Morrisons tionde roman ”Hem” i översättning av Ulla Danielsson är en liten, tät berättelse om  Frank Money, en krigsveteran som återvänder från Korea. Likt många  andra svarta unga män har han tagit värvning. Det är femtiotal och  USA  är öppet rasistiskt.  Frank Money är på väg hem. Hem till Lotus i Georgia där han och systern växte upp på bomullsplantagen. Han har fått höra att systern är svårt sjuk, och nu ska han ta hand om henne.Som i alla sina romaner utforskar Morrison effekterna av rasism och sexism. Den här gången är det en krigstraumatiserad soldat som återvänder för att hjälpa sin syster, som utsatts för  medicinska experiment. Men hur kan Frank rädda sin syster, när han inte kan rädda sig själv?

”Hem” är en litterär roadmovie som skildrar rasismen och fattigdomen i femtiotalets Amerika.

Toni Morrison fick som första svarta kvinna Nobelpriset 1993. I vår kommer en ny roman: ”God help the child” (på svenska 2016).

Uppläsare är Angela Kovacs.

Musiken är hämtad från filmen ”12 years a slave” (2013) och komponerad av Hans  Zimmer, samt ”The long way home” med Rosanne Cash.

Producent: Ulla Strängberg.

Pressbild:
Toni Morrison Foto: Michael Lionstar
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3477227_2048_1671.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".