P1 Dokumentär: Skrytbackarna i Falun Foto: Sindre Leganger
P1 Dokumentär: Skrytbackarna i Falun Foto: Sindre Leganger
Pressmeddelande 2015-02-10

P1 Dokumentär: Skrytbackarna i Falun

Om en vecka börjar skid-VM i Falun. En starkt bidragande orsak till att Falun fick skid-VM var kommunens löfte om fem miljoner till nya ungdomsbackar. Men av löftet återstår bara en krater. Pengarna försvann vid renoveringen av de två stora hoppbackarna.

I Falun finns det knappt några backhoppare längre. Sedan kommunen stängde Faluns gamla ungdomsbacke 2006 har ungdomarna tvingats åka 25 mil varje gång de ska träna och det har de för länge sedan tröttnat på.

– 2005 hade vi 40 aktiva ungdomar, idag har vi inga, säger Per Balkåsen från den lokala backhoppningsklubben Holmens IF.

I åratal har han kämpat för nya ungdomsbackar till Lugnet, och när Falun fick skid- VM 2015 tändes hoppet. Kommunen lovade att bygga nya ungdomsbackar som skulle stå klara till invigningen och anslog fem miljoner och det var en starkt bidragande orsak till att Falun blev arrangör. Men kritiken lät inte vänta på sig: Varför skulle Falun ta ansvar for svensk backhoppning?

Och pengarna till nya ungdomsbackar räckte bara till några dynamitsalvor. Det enda som återstår av löftet är en fem meter djup krater till höger om de stora hoppbackarna. Samtidigt väntar det svenska backhoppningslandslaget, som till hälften består av norrmän, på att det ska sluta blåsa på Lugnet.

P1 Dokumentär: Skrytbackarna i Falun sänds på söndag 15 februari kl. 15.03 i P1 och finns därefter på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Pressbild:
P1 Dokumentär: Skrytbackarna i Falun Foto: Sindre Leganger http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3478004_2048_1152.jpg

För mer information och förhandslyssning, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, Pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".