Tensta Gospel Choir. Foto: David Thunander
1 av 2
Tensta Gospel Choir. Foto: David Thunander
Sara Parkman. Foto: Ida Nordung
2 av 2
Sara Parkman. Foto: Ida Nordung
Programtips P2

Lördag 14 mars i Musikmagasinet: Heliga hits - fest

Kl. 12.03-13.00.
Idag startar en ny serie i Musikmagasinet, "Heliga hits" som sänds i tre avsnitt som handlar om fest, mediation och död. Underrubriken för dagens program är "If I can´t dance to it, it´s not my religion". Lyssnarna möter musiken som ackompanjerar de heliga festerna och högtiderna. Vilken musik passar bra på en klubb som är till för kristen lovsång? Och vad händer när femtio personer samlas och sjunger i kör? Medverkar gör Tensta Gospel Choir med flera.

Programmet tar avstamp i festen men hamnar fort i diskussioner kring identitet, musik som kulturbärare och musikens roll som medel för att driva politisk kamp. Om rätten till sin religion och för att överleva som folk.

Medverkar gör den kristna lovsångs-dj:n Robin Bergman, den kurdiske forskaren och musikern Yosef Hoomat, judiska församlingens kantor Maynard Gerber, musikern och judiska partyproffset Miriam Oldenburg och Cedwin Sandanam, körledare för Tensta Gospel Choir, som berättar om kör i fest, vardag och kamp.

Heliga hits görs av Sara Parkman, folkmusiker och journalist. Hösten 2013 gjorde hon "Heliga hits - hen har öppnat pärleporten” i P2. För henne blev programmet ett personligt avstamp i förhållande till religionen och musiken. En slags avsiktsförklaring och uppgörelse som börjar i den personliga relationen till tro och musik men som sedan tar sig utåt och tittar runt omkring i världen.

Pressbilder:

Tensta Gospel Choir. Foto: David Thunander
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3478945_1690_1126.jpg

Sara Parkman. Foto: Ida Nordung
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3478951_768_1152.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".