Cecilia Lindqvist. Foto: Ulla Montan
1 av 2
Cecilia Lindqvist. Foto: Ulla Montan
Sara Parkman. Foto: Ida Nordung
2 av 2
Sara Parkman. Foto: Ida Nordung
Programtips P2

Lördag 21 mars i Musikmagasinet: Heliga hits - meditation

Kl. 12.03-13.00.
Idag sänds andra delen i Musikmagasinets serie "Heliga hits". Underrubriken för dagens program är "Du ger mig bra vibrationer!". Lyssnarna möter musiken som används för att försätta kroppen och sinnet i meditation, i transcenderande riter och som får oss att komma i kontakt med andar, gudar och helighet. Bland andra medverkar Cecilia Lindqvist som berättar om det mångtusenåriga instrumentet Qin och dess roll i kinesisk tradition och historia.

Vad har pulsen för funktion för att försätta kroppen i trans och vad spelar blodet för roll? Vilka rytmer behövs spelas för att komma i kontakt med andar och varför har musiker och instrument varit bland de första saker som förstörts under kolonialismen?

Cecilia Lindqvist är kinakännare, lärare, musiker och författare. Hon vann Augustpriset för boken "Tecknens rike" som kom ut 1989. I programmet berättar hon om det mångtusenåriga instrumentet Qin och dess roll i kinesisk tradition och historia.

Medverkar gör även Lars-Henrik Blind, renskötare och jojkare från Karesuando. Han berättar om samisk tradition och schamanism, jojkens funktion i gamla ritualer men också som sätt att mentalt resa till andra platser.

Dessutom medverkar musikerna och voodoo-kännarna Dou Kushiator och Kristina Aspeqvist och slagverkaren Moshtagh Feyzabi som lärt sig spela trummor i sufiska tempel i Kurdistan.

Heliga hits görs av Sara Parkman, folkmusiker och journalist. Hösten 2013 gjorde hon "Heliga hits - hen har öppnat pärleporten” i P2. För henne blev programmet ett personligt avstamp i förhållande till religionen och musiken. En slags avsiktsförklaring och uppgörelse som börjar i den personliga relationen till tro och musik men som sedan tar sig utåt och tittar runt omkring i världen.

Pressbilder:

Cecilia Lindqvist. Foto: Ulla Montan
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3479029_981_1152.jpg

Sara Parkman. Foto: Ida Nordung
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3478951_768_1152.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".