Ylva Eggehorn. Foto: Sara Parkman
1 av 2
Ylva Eggehorn. Foto: Sara Parkman
Sara Parkman. Foto: Ida Nordung
2 av 2
Sara Parkman. Foto: Ida Nordung
Programtips P2

Lördag 28 mars i Musikmagasinet: Heliga hits - död

Kl. 12.03-13.00.
Det tredje och avslutande avsnittet av Heliga hits handlar om döden. Utan krusiduller. Programmet tar avstamp i en bilolycka i Zimbabwe och leder vidare in till textens förmåga att trösta, musikens oumbärliga sätt att läka, via ilskans kraft och slutar i en jazzbegravning i New Orleans. Underrubriken för dagens program är "Requiem". Lyssnarna möter bland andra Ylva Eggehorn, en av Sveriges mest uppskattade psalmtextförfattare.

I programmet breder den vackra, fula och sorgesamma musiken ut sig i alla sina olika former och vi lyssnar på just döden. Ett personligt program där också programmakaren Sara Parkmans erfarenheter tar plats.

Alexander Alvina Chamberland är en svensk-amerikansk performanceartist, författare och transaktivist som berättar om en av hens favoritkonstnärer och musiker, Diamanda Galás. Galás gestaltade AIDS-epidemin under tidigt 1990-tal genom sitt verk "Plague mass”.

Ricky Ricardi är arkivarie på världens största arkiv för en enskild jazzmusiker, Louis Armstrong house museum. Han berättar om begreppet "jazz funerals", en företeelse som har sitt ursprung i det tidiga 1900-talets New Orleans där jazzmusiker spelade glad jazz för att hedra den döda.

Heliga hits görs av Sara Parkman, folkmusiker och journalist. Hösten 2013 gjorde hon "Heliga hits - hen har öppnat pärleporten” i P2. För henne blev programmet ett personligt avstamp i förhållande till religionen och musiken. En slags avsiktsförklaring och uppgörelse som börjar i den personliga relationen till tro och musik men som sedan tar sig utåt och tittar runt omkring i världen.

Pressbilder:

Ylva Eggehorn. Foto: Sara Parkman
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3479164_2048_1152.jpg

Sara Parkman. Foto: Ida Nordung
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3478951_768_1152.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".