Kropp & Själ – Matilda fick tvångssyndrom över en natt  Foto: Samanda Ekman
1 av 2
Kropp & Själ – Matilda fick tvångssyndrom över en natt Foto: Samanda Ekman
Matilda i Människor & tro Foto: Samanda Ekman
2 av 2
Matilda i Människor & tro Foto: Samanda Ekman
Programtips P1

Tisdag 24 februari i Kropp & Själ – Matilda fick tvångssyndrom över en natt

Kl. 10.03

Matilda var 14 år och en vanlig tonåring som fungerade bra i skolan och med kompisar, var full av energi. Men efter en två veckor lång kräksjuka förändrades allt. Matilda fick tvångstankar, separationsångest, kraftig viktuppgång, regredierade i ålder och hade svårt att klara av de mest enkla uppgifter i vardagen. Idag utreds hon för utvecklingsstörning. 

Ett sådant här hastigt insjuknande i psykiska besvär efter en infektionssjuksjukdom, så kallat Pandas eller Pans, har diskuterats allt mer de senaste åren. Många av de drabbade familjerna möts av oförstående och får inte någon hjälp från vården samtidigt som forskningen inte lyckats visa vad tillståndet beror på eller hur det ska behandlas.

- Men egentligen skiljer inte det från många andra tillstånd som vi känner från neurologin, i nästan  hälften av alla hjärnhinneinflammationer hittar vi ingen orsak, säger barnpsykiater Henrik Pelling.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman

Pressbild:
Matilda i Människor & tro Foto: Samanda Ekman
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3482959_864_1152.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".