Programtips P3

Söndag 8 mars i P3 Dokumentär: Ungdomshuset i Köpenhamn

 kl. 18.03-20.00

Ungdomshuset på Jagtvej 69 i stadsdelen Nørrebro var en institution för danska ungdomar under 24 år. Huset som redan från början hade tillhört de danska socialisterna, skänktes till ungdomarna av Köpenhamns kommun 1982.

En grupp unga krävde ett ställe som de kunde styra över själva, utan kommunens kontroll och regler. Efter ett års bråk och flera husockupationer, tröttnar borgmästaren och ger ungdomarna nyckeln till huset på Jagtvej 69. Men hur avtalet med kommunen ska fungera, är otydligt.

Ungdomshuset lämnas i fred under nästan tjugo år, men i slutet av 90- talet börjar klagomålen från grannarna bli för många för att kommunen ska kunna fortsätta blunda för problemet. Man beslutar sig för att sälja huset.

Hotet mot ungdomshusets existens mobiliserar generationer av ungdomshusanhängare och skapar en kämparanda som får ungdomshuset att leva upp. Engagemanget är större än på många år. Men politikerna står på sig och ungdomarna blir mer och mer desperata.

I slutet av 2006 leder protesterna till några av de största kravallerna i Danmarks och Nordens historia. Aktivister barrikaderar sig i huset med gatstenar, gasmasker och brandbomber. Den 1 mars stormar danska insatsstyrkan Ungdomshuset. Utrymningen leder till flera dagar av gatustrider och Nørrebro förvandlas till en krigszon. 

Men kampen är redan förlorad.

Producent: Anna Gjöres

Programmet sändes första gången 7 augusti 2011.

P3 Dokumentär sänds söndagar kl. 18.03-20.00 i P3