Pressmeddelande 2015-09-08

Sîlan Diljen på turné med #minflykt

Sîlan Diljen gjorde den uppmärksammade P1-dokumentären Min flykt om sin flykt från Kurdistan till Sverige som 4-åring. Ämnet flykt är mer aktuellt än någonsin och under hösten kommer hon tillsammans med Riksteatern turnera med #minflykt som föreläsning för ungdomar på högstadie- och gymnasieskolor i hela Sverige.

Sîlan Diljen nominerades till Stora journalistpriset för dokumentären, radioprojektet och flyktingberättelserna #minflykt. I samband med radiodokumentären fylldes sociala medier med personliga flyktberättelser under hashtagen  #minflykt. Det blev flera hundra viktiga historier om det nutida Sverige som lyfte människorna bakom siffrorna. Nu tar Sîlan Diljen tillsammans sin och publikens flyktberättelser till högstadie- och gymnasieskolor i hela Sverige.

– Flyktberättelser är så viktig del av vår nutidshistoria. Varje dag skapas ny historia genom människor som söker sin tillflykt till Europa och Sverige. Vi här är en del av allt. Det känns extra angeläget att vi tar #minflykt till skolor i hela landet just nu och jag ser fram emot att möta den unga publiken och prata om flykt, säger Sîlan Diljen.
 

I P1-dokumentären Min flykt berättar Sîlan om hur hennes mamma höll henne i handen genom taggtråd, över bomullsfält och kulregn. 30 år senare reste Sîlan tillbaka i flyktens spår och insåg hur starkt flykten fortfarande lever kvar inom henne.

Hör dokumentären Min flykt här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/280892?programid=909


Om Sîlan Diljen:

Sîlan Diljen är nominerad till Stora journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare” för dokumentären, projektet och flyktingberättelserna under hashtaggen #minflykt. Hon har varit journalist på Sveriges Radio de senaste tio åren, bland annat som reporter och programledare på Konflikt, Studio Ett i P1 och Radio Sweden. 1 januari tillträdde hon som chef för P3 Stockholm.

 

Turnéplan:
16 september Mörbylånga
17 september Borgholm
13 oktober Överkalix
14-15 oktober Gällivare
16 november Vimmerby
18 november Östra Göinge
30 november Söderhamn
1 december Söderhamn

Projektet är ett samarbete mellan Sveriges Radio och Riksteatern. Mer info om #minflykt finns på www.sverigesradio.se/minflykt

www.riksteatern.se/minflyktPressbild
Sîlan Diljen. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3424441_1709_2000.jpgFör mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00