Pressmeddelande 2015-09-09

Dimen Abdulla blir Radioteaterns första husdramatiker

Dimen Abdulla blir Radioteaterns egen husdramatiker 2015-16. Under cirka ett års tid kommer hon att delta i att utveckla Radioteatern konstnärligt och skapa en rad dramatiska ljudverk. Det är första gången Radioteatern utser en husdramatiker, något som konstnärliga ledaren Malin Axelsson hoppas kommer att kunna ge nya konstnärliga impulser för Radioteatern.

– Vi är stolta och känner oss privilegierade över att ha en av Sveriges absolut mest intressanta dramatiska röster just nu i vår korridor i Radiohuset, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Radioteatern. Radioteatern har alltid brunnit för att lyfta fram nya konstnärskap och jag tror att det kommer att gnistra och glöda när Abdullas musikaliska, bildstarka skrivande och visionära idéer möter extremt kompetenta ljuddesigners, dramaturger och producenter hos oss. Hon har också ett brett konstnärligt kunnande som kommer att kunna tillföra oss nya och intressanta perspektiv i vårt långsiktiga och strategiska konstnärliga arbete.

– Det känns så sjukt kul och överväldigande att få vara här på Radioteatern.  Nu är min plan är att sätta mig ner , landa i skrivandet och glömma bort att jag är husdramatiker – så jag minimera risken för att sväva bort i korridorerna av hybris, säger Dimen Abdulla om sitt nya uppdrag.

Om Dimen Abdulla:
Dimen Abdulla har tidigare studerat måleri vid Kungliga Konsthögskolan och är nyutexaminerad från Stockholms Dramatiska Högskola där hon studerat dramatik och dramaturgi. Våren 2015 debuterade hon med Revolution i regi av Malin Axelsson på ung scen/öst och blev också uttagen med monologen På alla fyra till Scenkonstbiennalen i Malmö. Hon har tidigare skrivit för Riksteatern och Folkteatern i Gävle och just nu är hon en av landets mest anlitade dramatiker med uppdrag för bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater och Folkteatern i Göteborg.

Pressbild:
Dimen Abdulla Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3570443_3000_1999.jpg

16x9-format: http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3570444_2048_1152.jpg

Malin Axelsson, konstnärlig ledare Radioteatern http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/3444743_2048_1365.jpg


För mer information, vänligen kontakta:

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Malin Axelsson, konstnärlig ledare Radioteatern
malin.axelsson@sverigesradio.se
08-784 15 00

Besök Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press och twitter.com/pressgruppen