Pressmeddelande 2015-09-09

Nya Digilistan i P3 ger helhetsbild av Sveriges musiklyssnande

Digilistan är ett av P3:s populäraste program med nära en halv miljon lyssnare varje vecka. Nu ändras underlaget för listan för att ge en bättre helhetsbild av musiklyssnandet i Sverige, som allt mer sker via strömmade musiktjänster.

Digilistan i P3 spelar och kommenterar den populäraste musiken och redovisar en topp 30-lista varje vecka. Tidigare har listan enbart speglat försäljningen av nedladdad musik. Men i söndags var det smygpremiär på den nya listan som görs utifrån ett bredare underlag som inkluderar fysisk försäljning, nedladdad köpt musik och strömmad musik.  

– Det känns väldigt roligt att jobba med den nya listan, den speglar bättre det som folk verkligen lyssnar på. Och förändringarna på listan går fortare nu när den även täcker strömmad musik. Fansen sitter ju bara och väntar på att till exempel Justin Biebers nya singel ska släppas och sedan sätter de igång att lyssna om och om igen, säger programledaren Elin Steen.

Underlaget till Digilistan levereras av Ifpi Sverige.

– Det är mer relevant att få med alla de olika sätt man kan konsumera ny musik på idag. För oss – och för lyssnarna – är det viktigt att vi gör den bästa listan vi kan. Därför känns det bra att samarbeta med Ifpi Sverige, som hela tiden utvecklar sitt sätt att samla in underlaget, säger Pia Kalischer, musikansvarig på Sveriges Radio.

Digilistan sänds i P3 söndagar kl. 12.03 och kan även höras – direkt och i efterhand – på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Pressbild:

Elin Steen, programledare för Digilistan. Foto: Anders Lundin/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3573782_3000_2008.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, PR- och presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52