Pressmeddelande 15-09-14

90-årsjubilar sjunger sina favoritverk

I år fyller Radiokören 90 år och hela hösten firar vi med a cappella-konserter, orkesterkonserter, familjekonserter, turnéer, gästspel och två jubileumskonserter. Säsongstarten börjar med Ingvar Lidholms Laudi,  är en rad favoritverk från körens historia blandas med ett nyskrivet verk av Esa-Pekka Salonen.  

- Radiokören blickar både bakåt och framåt i tiden under sitt jubileum. Valet av inledningsstycket, Laudi, är självklart. Det är ett verk som är starkt förknippat med Radiokörens historia och Eric Ericson som förädlade körsjungandet och var Radiokörens chefsdirigent under många år, säger Helena Wessman, konserthuschef Berwaldhallen.

Under jubileumsåret bjuder Radiokören under ledning av chefsdirigent Peter Dijkstra på en jubileumsserie, där ingen konsert har varit den andra lik. I oktober sjunger Radiokören tillsammans med Sollentuna Musikklasser en familjekonsert, Allt börjar med barnen. Samma månad åker kören på turné till Japan med sex konserter till bland annat Tokyo Opera City Hall. Där sjunger Radiokören verk av Mozart, Pärt och Schönberg med flera.

I november ger Radiokören med Peter Dijkstra, två stora jubileumskonserter i Berwaldhallen. Det blir en fantastisk blandning av gammalt och nytt  från Bach till tre uruppföranden.

I början av december invigs Örebros nya konserthus och Radiokören gästspelar där med Beethovens symfoni nr 9 och ett uruppförande av Borosova Ollas.

Höstsäsongen avslutas med Berwaldhallens traditionella julkonserter där Radiokören sjunger tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester.

KONSERT LAUDI Lördag 19 september 2015 kl 15.00

Radiokören
Peter Dijkstra dirigent
INGVAR LIDHOLM (1921) Laudi
THOMAS JENNEFELT (1954) ur Nocturnal singing
RICHARD STRAUSS (1864–1949) Hymne
ESA-PEKKA SALONEN(1958) Iri da iri (ffg i Sverige)
FRANK MARTIN (1890–1974) Mässa för dubbelkör

Presentatör: Helena Wessman Konserten sänds i Sveriges Radio P2 fredag 9 okt kl 19.03 Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 20 min

För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta
Inger Söderholm, tf pressansvarig Berwaldhallen
Tel. 0709-969599
Epost: inger.soderholm@sr.se