Pressmeddelande 2015-09-15

Svenska sjömän – en serie av Mia Blomgren

Mia Blomgrens nya porträttserie i fyra delar handlar om att vara sjöman – förr och nu. Svenska sjömän startar måndag 5 oktober i Tendens i P1 och avslutas med P1-dokumentären ”Nisses äventyr på land och till sjöss” söndag 11 oktober.

– Hur många gånger har du seglat genom Panamakanalen? frågar Mia Blomgren den 87-årige sjömannen Nisse Andersson.

– 93 gånger, svarar Nisse stolt. 

Som 14-åring lämnar Nisse den lilla och kvävande torparstugan utanför Örebro och ger sig ut på de sju haven. På en bar i den tyska staden Rendsburg blir han som 16-åring vittne till när Gestapo skjuter en kvinna mittemellan ögonen. Svendomen blir Nisse av med på ett jordgolv i en hydda på Kanarieöarna. En natt flyr han från ett fartyg i Sidney och blir kvar i Australien i över tjugo år. Där gifter han sig med Jackie, arbetar som valfångare, får dottern Jan och skiljer sig. I hamnen i Valparaiso väntar alltid Maria på honom. Även efter att han flyttar ihop med Britta i Göteborg.

I dag sitter Nisse i sin lägenhet i Majorna och tittar ut över hamnen och Göta Älv. Han har hudcancer, stål i knäna, stomi-påse och under den tatuerade rosen på bröstet tickar en pacemaker. Ibland vaknar Nisse till på natten av att han har svårt att andas. Men han är redo. Nisse har skrivit sitt testamente och hans sista önskan är att hans aska ska kastas i vattnet utanför Vinga fyr.

Dokumentären Nisses äventyr på land och till sjöss av Mia Blomgren sänds söndag 11 oktober kl. 15.03 i P1.

Det första programmet i Mia Blomgrens serie Svenska sjömän startar i Tendens måndag 5 oktober kl. 11.03 i P1.

– Jag har seglat genom Panamakanalen en gång, säger 29-årige Rasmus Blomqvist, och då var det jag som styrde båten genom slussarna. Rasmus tillhör den nya generationens sjömän som associerar ordet frihet med sin långa ledighet i land. Han har inga tatueringar och vet att jobbet numera inte är ett sätt att få se världen. Men Rasmus älskar utmaningen med att lösa alla de olika situationer som dyker upp på ett stort fartyg som ibland är långt från närmsta fastland. Rasmus stora bekymmer är krisen för svensk sjöfart och att Sverige, som har EU:s längsta kust, är på väg att förlora den maritima kunskapen som är nödvändig för ett land som ju faktiskt är en ö.

Det andra programmet i Mia Blomgrens serie Svenska sjömän sänds i Tendens tisdag 6 oktober kl. 11.03 i P1.

– Två gånger har jag åkt genom Panamakanalen, berättar Veronica Schultz, som blev färdig kapten när hon var 37 år. Hon kallar sig själv Kapten Sol men blir ibland Kapten Moln när hon får frågan av svenska manliga passagerare hur många gånger hon gått på grund? Men ute på de sju haven där hon bossat över stora besättningar har hon aldrig haft problem med att få respekt som kapten. Veronica som idag är 57 år har varit med om en hel del motgångar i livet och egentligen alltid känt sig annorlunda. Men det var också det som gjorde att hon en gång bestämde sig för att bli sjöman.

Det tredje programmet i Mia Blomgrens serie Svenska sjömän sänds i Tendens onsdag 7 oktober kl. 11.03 i P1.

– Jag har åkt genom Panamakanalen 38 gånger, säger Ingwar Gemzell medan hans man Rolf Mayer seglat igenom kanalen åtta gånger. Ingwar och Rolf träffades för första gången för 55 år sedan på amerikabåten Kungsholm och sedan dess är de ett par. Det var en hel del homosexuella män som arbetade inom intendenturen på amerikalinjens båtar. Livet ombord var helt enkelt friare och betydligt roligare än i land. Men efter ett tag sadlade Ingwar om till präst där han fick stor användning för den tolerans han fått med sig från livet på sjön.

Pressbild:
P1 Dokumentär: Svenska sjömän. Nisse Andersson. Foto: Mia Blomgren/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3574904_2000_1125.jpg 

Tendens i P1: Svenska sjömän. Rasmus Blomqvist. Foto: Mia Blomgren/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3574905_3000_2250.jpg

http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3574907_2960_1973.jpg

Tendens i P1: Svenska sjömän. Veronica Schultz.Foto: Mia Blomgren/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3576537_3000_2000.jpg

http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3576534_3000_2250.jpg

Tendens i P1: Svenska sjömän. Ingwar Gemzell och Rolf Mayer. Foto: Mia Blomgren/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3576568_3000_2250.jpg

För mer information, intervju och förhandslyssning vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
070-070 25 00