Pressmeddelande 2015-09-16

Fyra möten i P2 – artister skapar ny musik i unika samarbeten

I ”Fyra möten i P2” samarbetar hyllade musiker och artister från olika kulturer. Artisterna, som alla har olika musikaliska bakgrunder, möts två och två för att under några dagar skapa helt ny musik tillsammans. Resultatet presenteras i form av fyra konserter i Malmö Lives konsertsal ”Kuben” och alla konserter sänds också i P2 Live. Först ut är sångerskan Burcu Ada och musikern och kompositören Lisa Nordström som ger konsert 30 september.

Från september till november månad träffas de fyra duokonstellationerna i Radiohuset i Malmö för att under några dagar arbeta fram ny musik tillsammans och avslutningsvis också framföra den nya musiken live.

– Det här är ett oerhört spännande och unikt projekt där åtta fantastiska musiker möts på både ett mänskligt och musikaliskt plan och skapar ny musik tillsammans, säger Erik Mikael Karlsson, projektledare vid Sveriges Radio.

Fyra möten i P2 är en P2-produktion i samarbete med konserthuset Malmö Live.

– Dessa musikmöten, med unika sammansättningar, kommer att bli en viktig del i Malmö Lives konserthus ambition att vara en gränsöverskridande plats för alla musikgenrer, säger Karin Karlsson, programchef på Malmö Live.

Medverkar gör sångerskan Burcu Ada, musikern och kompositören Lisa Nordström, ackordeonisten Minna Weurlander, musikern Ali Sabah, kompositören Hans Appelqvist, musikern och kompositören Mousa Elias, musikern Merit Hemmingson och gitarristen och sångerskan Nadin Al Khalidi.

Artisterna arbetar i följande fyra duokonstellationer:
Burcu Ada och Lisa Nordström. Konsert i Malmö 30/9, sänds i P2 Live 21/12.

Minna Weurlander och Ali Sabah. Konsert i Malmö 28/10, sänds i P2 Live 28/12.

Merit Hemmingson och Mousa Elias. Konsert i Malmö 25/11, sänds i P2 Live 4/1 2016.

Nadin Al Khalidi och Hans Appelqvist. Konsert i Malmö 29/11, sänds i P2 Live 11/1 2016.

I samband med sändningarna i P2 Live sänds också fyra radiodokumentärer av Lotta Malmstedt som skildrar just mötena och processen att ta fram den nya musiken.

Om artisterna:
Mousa Elias
är oudvirtuous och kompositör från Deir Al Zor i norra Syrien. Han studerade orientalisk musik i Aleppo och har även studerat musik i Egypten och Libanon. Sedan 1999 är han bosatt i Sverige och undervisar bland annat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Merit Hemmingson är från Jämtland och något av en svensk legendar. Redan tidigt 70-tal uppmärksammades hon stort när hon gjorde poparrangemang av svensk folkmusik och sedan dess har orgeln varit Merit Hemmingsons instrument. Hon har hunnit ge ut 19 album och tilldelades 2012 Jan Johansson-stipendiet.

Nadin Al Khalidi är sångerska och gitarrist ursprungligen från Bagdad men har även bott i Egypten innan hon 2002 kom till Sverige. Hon har under de senaste åren uppmärksammats stort för sin musik och sin svensk-arabiska ensemble Tarabband.

Hans Appelqvist är från Höör och en av Sveriges mest egensinniga och spännande musiker och kompositörer. Han har skapat musik om den fiktiva staden Bremort (som tilldelades P3 Guld) och har även jobbat med både film- och teatermusik.

Minna Weurlander är från Finland men bor i Malmö. Hon har under en längre tid etablerat sig som en av de främsta ackordeonisterna i Norden och spelar alltifrån Bach till nutida musik och klassisk tangomusik från Argentina, Finland och Ryssland.

Lisa Nordström är musiker och kompositör från Göteborg. Under många år var hon en av medlemmarna i den framgångsrika electronica-duon Midaircondo och har turnerat i stora delar av världen men har nu valt att satsa på det egna skapandet.

Burcu Ada är en hyllad sångerska med rötter i turkiska Izmir där hon studerat ottomansk musik vid stadens konservatorium. Burcu har varit aktiv i Istanbul, Ankara, Diyarbakir och även på Kreta och Rhodos men är numera bosatt i Stockholm.

Ali Sabah är malmöbaserad musiker med med rötterna i Irak och med oud som huvudinstrument. Han flydde 2005 från Irak till Tyskland där han kom att ingå i det tyska musiklivet och 2007 kom han till Sverige. Han är utbildad musiker och musiklärare både i Bagdad och vid musikhögskolan i Malmö. På senare år har Ali Sabah turnerat med olika konstellationer som Ali Sabah & Bröderna Svensson.

Pressbilder:
Lisa Nordström. Foto: James Whitmore http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3577665_3000_2304.jpg Burcu Ada. Foto: Peter Ahlbom http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3577667_3000_1992.jpg 

För mer information, vänligen kontakta:
Robert Stjernberg, vik pressansvarig P2
robert.stjernberg@sverigesradio.se
073-712 43 98

Presskontakt Malmö Live:
Adrian Hörnquist
adrian.hornquist@malmolive.se
070-830 63 06