Mathias Landaeus, Nils Landgren och Lennart Strömbäck. Kollage: Johan Månsson/Johannes Lundberg/Jonna Spiik/Sveriges Radio
Mathias Landaeus, Nils Landgren och Lennart Strömbäck. Kollage: Johan Månsson/Johannes Lundberg/Jonna Spiik/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2015-09-21

Här är de nominerade till P2:s hederspris Guldkatten – vinnaren röstas fram av lyssnarna

Mathias Landaeus, pianist och konstnärlig ledare för jazzklubben Underground i Lund, Nils Landgren, trombonist och sångare, Lennart Strömbäck, gitarrist och konstnärlig ledare för Umeå Jazzfestival, nomineras till P2:s hederspris Guldkatten. Priset delas ut tisdag 13 oktober på den direktsända P2 Jazzkatten-galan på Fasching i Stockholm.

Hederspriset Guldkatten delas ut till någon som gjort särskilda insatser och som betyder extra mycket för svensk jazz. Vinnaren röstas fram av P2:s lyssnare. I år har P2:s jazzredaktion valt att nominera Mathias Landaeus, Nils Landgren och Lennart Strömbäck

Mathias Landaeus
Pianist och konstnärlig ledare för jazzklubben Underground i Lund. Eldsjälen som envist driver jazzklubb med hög kvalitet för tolfte säsongen och som skapar arbetstillfällen för kollegor och glädje för jazzälskarna. 

Nils Landgren
Trombonisten och sångaren som generöst delar med sig av sina kontakter och sitt nätverk till sina musikerkolleger. Dels till tyska skivbolaget ACT, dels genom flera internationella festivaler där han bjuder in svenska jazzmusiker. Gästar även flitigt storband ute i landet och bjuder generöst på sina mångåriga erfarenhet. 

Lennart Strömbäck
Gitarrist och konstnärlig ledare för Umeå Jazzfestival sedan 1991, som med oförtruten entusiasm och fingertoppskänsla för nya strömningar fortsatt göra den norrländska festivalen till en betydelsefull internationell scen. 

Röstar gör man på sverigesradio.se/p2/p2jazzkatten och det går att rösta fram till och med 5 oktober.

Om Jazzkatten:
P2 Jazzkatten är Sveriges Radios jazzpris som varje år delas ut i fem kategorier och särskilt hyllar den levande jazzen. Priset uppmärksammar prestationer av kompositörer och musiker verksamma i Sverige. Priset delas ut under en gala i oktober varje år, och bedömningen är gjord utifrån konserter och inspelningar i Sverige under det föregående året. I fyra av kategorierna är det P2:s lyssnare som föreslår pristagare, och en jury från P2 som bestämmer vem som vinner. Kategorierna är årets nykomling, årets musiker, årets grupp och årets kompositör. I den femte kategorin, hederspriset Guldkatten, är det P2:s lyssnare som röstar fram vinnaren. 

För mer information, vänligen kontakta:
Robert Stjernberg, vik pressansvarig P2
robert.stjernberg@sverigesradio.se
073-712 43 98

Marie Vesterholm, jazzansvarig, Sveriges Radio
marie.vesterholm@sverigesradio.se
08-784 18 21

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista