P4 Kalmar anordnar Världens barn-loppet. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
P4 Kalmar anordnar Världens barn-loppet. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2015-09-22

P4:s insamling för Världens barn har startat

Den här veckan och nästa pågår P4:s insamling för Världens barn över hela landet. De 25 lokala P4-kanalerna och P4 Extra går man ur huse för att skapa engagemang hos lyssnarna. Förra året samlade P4 in 7,8 miljoner kronor. Insamlingen pågår till den 2 oktober och avslutas med stor final i programmet "Världens barn med Lotta Bromé" samma dag.

– Det här är en fantastisk kampanj och den har blivit till en folkrörelse. Under två veckor deltar 45 000 frivilliga i landet samtidigt som vi på P4 ordnar flera aktiviteter och belyser kampanjen. Det är många små summor som skänks av folk på gatan här i Sverige, som sedan går till projekt som drivs av eldsjälar i de fattigare delarna av världen. Pengarna går från gräsrötter till gräsrötter och det är fint, säger Anna Carlsson, samordnare för Sveriges Radios Världens barn-kampanj.   

– Och Radiohjälpen står som garant för att pengarna verkligen når fram och gör skillnad för barn i världen, säger Anna Carlsson.

I lördags tjuvstartade P4 Kalmar genom att ordna ”Världens barn-loppet” tillsammans Högby IF, Kalmar FF och Landstinget i Kalmar län. Startavgiften från de 1700 startande gick oavkortat till Världens barn. Och på kvällen anordnades en stor gala med över 80 musiker och artister på Världens barn-scenen.

– I år var det ännu fler barn och familjer som ställde upp för Världens barn – det är verkligen ett lopp för alla, säger projektledaren Niklas Kaldner.

Några exempel på vad som händer runt om i landet: (Mer info under perioden på sverigesradio.se/varldensbarn)

Cyklande insamling i Halland och Sjuhärad
P4 Halland och P4 Sjuhärad satsar på att cykla sig igenom länen. Halland tar sig under vecka 40 från Laholm i söder till Kungsbacka i norr. Cykeln stannar på alla orter som passeras för att samla in pengar.

– Vi räknar med att cykla sju-åtta mil per dag och jag hoppas att det här kan bli en rörelse som får folk, ung som gammal att skänka pengar längs med vägen, säger P4 Hallands Världens barn-ansvarige Patric Ljunggren.

P4 Väst promenerar för Världens barn
Det är mycket motion kring Världens barn-insamlingen i år. P4 Västs programledare Skoob Salihi ska den 28 september gå mellan Uddevalla och Trollhättan, den 29 september promenerar han mellan Trollhättan och Vänersborg och så avslutar han, den 30 september, med sträckan Vänersborg–Uddevalla. Pengar som samlas in längs vägen går oavkortat till Världens barn. P4 Väst kommer även att auktionera ut att få följa med på en inspelning av Saltön.

40 000 skivor säljs på loppis
P4 Kristianstad säljer ut hela sitt skivarkiv. Fredag 25 september går det mesta av arkivet att köpa på loppis utanför radiohuset. Undantaget är några få travar med rariteter eller samlingar av enskilda artister som istället buntas ihop till boxar och läggs ut på auktionssajten Tradera.

– Troligen går väl inte alla skivor att sälja. Men allt vi får in går till Radiohjälpens insamling för Världens barn, så visst hoppas vi kunna dra in en hel del pengar, säger kanalchef Anna Stenberg.

P4 Extra
Även i år kommer man kunna tävla om en middag med Lotta Bromé och mat- och vingurun Carl-Jan Grankvist. I paketet ingår också showen Disco Defenders med Alcazar och hotellövernattning och resa tur och retur Stockholm. Två paket finns att tävla om.

– Varje år med Världens barn är viktigt – men i år med nuvarande flyktingkatastrof kanske viktigare än någonsin, säger Lotta Bromé som är programledare för P4 Extras Världens barn-sändning den 2 oktober.

Stor final 2 oktober: Världens barn med Lotta Bromé och sidekicken Oscar Zia Den stora finalen för Världens barn-insamlingen hålls i P4 fredag 2 oktober kl. 13.05-15.00 och 17.00-17.40 då radioinsamlingen summeras.

För mer information, vänligen kontakta:
Anna Carlsson, samordnare
anna.i.carlsson@sverigesradio.se
035-17 27 44

Robert Stjernberg, vik pressansvarig P4
robert.stjernberg@sverigesradio.se
073-712 43 98

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista