Nadia och Lili Boulanger. Foto: Stiftelsen Nadia och Lili Boulanger i Paris
Nadia och Lili Boulanger. Foto: Stiftelsen Nadia och Lili Boulanger i Paris
Programtips P2

Lördag 17 oktober i Musikmagasinet i P2: Mysteriet Boulanger – en serie om systrarna Lili och Nadia Boulanger

Kl. 12.03

Sofia Nyblom går på spaning efter Nadia och Lili Boulanger, för att ta reda på drivkrafterna hos två av 1900-talets färgstarkaste kvinnliga musikpersonligheter.

Del 2 av 3. Den stora linjen. På spaning i slottet i Fontainebleau, där Nadia Boulanger höll sina berömda sommarkurser.

I Mysteriet Boulanger – en serie om systrarna Lili och Nadia Boulanger får lyssnaren möta tonsättare och musiker från "La Boulangerie" – som Nadia Boulangers elever kallas – i Paris, Fontainebleau och Gargenville, och även Nadia själv i en intervju från 1961. Dessutom berättas det närmare om innehållet i den mystiska resväskan som nyligen öppnades för första gången: dagboksanteckningar som berättar om deras kärleksliv och Lilis svåra sjukdom.

Pedagogen och dirigenten Nadia Boulanger formade flera hundra ledande tonsättare och musiker, från Aaron Copland till Astor Piazzolla och Quincy Jones, hade ett nära samarbete med Igor Stravinsky och var dessutom den första kvinnan som dirigerade New York Philharmonic, London Symphony Orchestra och Boston Symphony Orchestra. Systern Lili hann trots sin för tidiga bortgång 1918 etablera sig som en personlig och betydande tonsättarröst, och hon hade ett starkt samhällsengagemang – bland annat drev hon "Fransk-amerikanska kommittén" som försåg musiker vid fronten med både mat och inspiration. Systrarna Boulangers musik presenteras i oktober vid årets Tonsättarfestival i Stockholms Konserthus.

"Jag studerade själv för två elever till Nadia Boulanger i USA", säger Sofia Nyblom, som studerade musik vid amerikanska musikhögskolor. "Först efter arbetet med programmen förstår jag hur mycket hennes sätt att tolka musikhistoria och söka efter de stora stråken som spänner över tid och rum har färgat mitt eget sätt att tänka".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista