Miriam Sio Lodenius med sin pappa Foto: Ola Hemström/Sveriges Radio
Miriam Sio Lodenius med sin pappa Foto: Ola Hemström/Sveriges Radio
Programtips P1

Onsdag 7 oktober i Svenska berättelser: Resan till Pappa

Kl. 11.03

I januari 1989 landade Miriam Sio Lodenius  i Liberias huvudstad. Efter fem års brevkorrespondens skulle hon träffa sin pappa för första gången. Den största, främsta och första förebilden. Men vem var han?

När Miriam Sio Lodenius gav sig iväg visste hon att hon hade fem syskon där i Afrika. Men vad som skulle hända när hon landade, det visste hon inte.  Vem var hon - här?

”Tidigt lärde jag mig att min färg inte var riktigt bra. Förbannade att jag inte förärats mammas vita färg. Ville bara vara som alla andra. Ibland tänkte jag förstås på pappa. Jag undrade om han någonsin tänkte på mig. Vem var han? Hur såg han ut?” Miriam Sio Lodenius heter idag Miriam Bewetti Sio,  bor i Stockholm och jobbar som scenkonstproducent och pedagog.  Programmet Resan till pappa gavs nyligen ut i bokform och fortsätter också historien när Miriam åter besöker Liberia med sina egna barn.

”En berättelse om rötter, igenkänning, kulturella likheter och skillnader. Om att känna sig vilse och samtidigt hitta hem. Om saknad och längtan. Om krig och fred och om att få en pappa och syskon i vuxen ålder. Och om pappamorfar. ”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista