Lundströms Bokradio. Marie Lundström. Sveriges Radio P1. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Lundströms Bokradio. Marie Lundström. Sveriges Radio P1. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Programtips P1

Lördag 24 oktober i Lundströms bokradio: Jonathan Franzen

kl. 08.05

"The point of a novel is to take you to a still Place". Det säger den hyllade och prisbelönte amerikanske författaren Jonathan Franzen, aktuell med romanen Renhet, om lögnens oerhörda kraft. Nu kommer han till Sverige, och till Radiohusets studio 41 för en sittning med Marie Lundström.

"You fuckers refuse to read intelligent books about this place…"

Citatet tillhör Binyawanga Wainaina,  en prisbelönt författare från Kenya. Han är också känd för att ha kommit ut som homosexuell i ett läge där starka politiska krafter i Kenya kämpar för att begränsa homosexuellas rättigheter.

Hans bok En dag ska jag skriva om den här platsen kommer snart på svenska, han kommer själv till Stockholm Literature 24-25 okt, men vår kulturkorrespondent Lisa Bergström träffar honom i Nairobi.

Och så blir det Primatradio – om apans roll i litteraturen.

Herr Nilsson och Nicke Nyfiken i all ära – våra håriga släktingar har många uttryck mellan boksidorna.

Medverkar gör  bl a Jakob Wegelius, nominerad till Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris för sin Mördarens apa. (Augustpriset har han ju redan fått för samma bok.)

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista