Musikhjälpen 2015. Foto: Pat Roque / AP / TT
Musikhjälpen 2015: Familjer lämnar sina hem för att söka skydd på högre höjd undan översvämningarna i Pasig City, en förort till Filippinska huvudstaden Manilla. Foto: Pat Roque / AP / TT
Pressmeddelande 2015-10-06

Musikhjälpen 2015 riktar ljuset mot klimatrelaterade katastrofer som tvingat 100 miljoner på flykt

Miljontals människor är just nu på flykt runt om i världen. Det är inte bara krig och väpnade konflikter som är orsaken, de senaste fem åren har över 100 miljoner människor tvingats fly på grund av klimatrelaterade katastrofer såsom torka, översvämningar och kraftiga skyfall. Men det går att göra skillnad. Genom att jobba förebyggande kan konsekvenserna av katastroferna lindras och människoliv räddas. Därför blir årets tema i Musikhjälpen ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Musikhjälpen 2015 direktsänds i P3 och SVT Play under 150 timmar från årets värdstad Linköping med start söndag 13 december och de insamlade pengarna går oavkortat till Radiohjälpen. I samarbete med UR har Musikhjälpen tagit fram ett utbildningsmaterial för lärare som vill uppmärksamma temat i sin undervisning och engagera sina elever.

– Människor på flykt har varit ett dominerande tema under sommaren och hösten och vi vill med det här temat visa att det finns många orsaker till varför människor tvingas fly och att det faktiskt går att arbeta förebyggande. Det är inte bara konflikter som driver människor på flykt. Vi vet också att många fler kommer tvingas fly i framtiden på grund av klimatet och därför vill vi nu sätta fokus på den här frågan, säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

Nästan varje dag inträffar en naturkatastrof någonstans i världen och de flesta av dem är klimatrelaterade. Kraftiga skyfall, översvämningar och torka leder till att människor dör, skadas, förlorar sin försörjning och tvingas fly. Varje timme tvingas i snitt 2000 människor lämna sina hem och i låginkomstländer som inte är tillräckligt rustade för att stå emot en klimatrelaterad katastrof dör i genomsnitt tre gånger så många människor per katastrof som i höginkomstländerna. Klimatfrågan och att jobba katastrofförebyggande är även något som FN fokuserar på i sina nya globala mål för hållbar utveckling.

– Musikhjälpens främsta uppdrag är att väcka engagemang och att öka kunskapen hos en ung publik. Vi vill få folk att förstå att det verkligen går att göra skillnad om man jobbar katastrofförebyggande, något som har visat sig vara väldigt effektivt på många platser i världen, säger Julia Blomberg, innehållsansvarig för Musikhjälpen.

För varje krona som läggs på beredskap sparas minst fyra kronor i katastrofhjälp och fler människoliv kan räddas. Därför behövs pengar till bland annat tidiga varningssystem, utbildning, säkra toaletter och brunnar som fungerar vid en översvämning och plantering av träd som både kan hålla jorden bördig vid torka och leda bort vatten vid kraftiga skyfall.  

Exempel på vad pengarna kan räcka till

  • 50 kronor kan räcka till cement för att bygga grunden till en säker toalett som kan stå emot översvämningar.
  • 100 kr kan räcka för att utbilda en bondefamilj i Östra Afrika i klimatanpassning för att kunna bruka jorden trots torka och slippa flytta från gården
  • 200 kronor kan räcka till att plantera tio träd som kan vara livsviktiga genom att de kan suga upp vatten vid en översvämning och hålla jorden bördig vid torka.

Chatt om temat
Idag kl 13:30 kommer P3 hålla en chatt med klimatexpert Björn-Ola Linnér från Linköpings Universitet om årets tema. Chatten går att följa här: t.sr.se/temachatt

Musikhjälpen gör i samarbete med UR utbildningsmaterial, poddar och dokumentär
För att underlätta för lärare att prata om årets tema i skolan har Musikhjälpen i samarbete med UR tagit fram ett omfattande utbildningsmaterial om klimatrelaterade ­katastrofer. Det innehåller bakgrundsfakta, diskussionsövningar och instuderingsuppgifter med fokus på problemlösning och är främst avsett för elever på högstadiet, men kan även användas på gymnasiet, i studiecirklar eller annan ungdomsverksamhet. Syftet är att engagera eleverna, skapa hopp och att ge en större förståelse för klimatfrågan på ett individuellt, samhälleligt och globalt plan.

Läs mer om lärarhandledningen här: t.sr.se/utbildningsmaterial

Musikhjälpen och UR har dessutom producerat fem poddar och en dokumentär som kommer att släppas under hösten och ska göra det ännu lättare att sätta sig in i årets tema.

Om Musikhjälpen
Idén med Musikhjälpen är att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. Genom att bland annat betala för låtönskningar är publiken med och samlar in pengar till Radiohjälpen och årets tema. Det går också att skänka pengar genom andra insamlingsaktiviteter som pågår i och omkring glasburen och runt om i Sverige. Och det är inte bara publiken som deltar i insamlingen, under de sex dagarna engagerar sig även stora delar av den svenska artisteliten på olika sätt. Många stöttar insamlingen genom att besöka glasburen, andra skänker gåvor till auktionen eller startar egna insamlingar. Glasburen har bland annat gästats av artister som Robyn, Veronica Maggio, Laleh, Seinabo Sey, Linda Pira, Rebecca & Fiona, Helen Sjöholm, Ison & Fille, The Fooo, Jenny Wilson, Lilla Namo, Oskar Linnros, Silvana Imam, Timbuktu, Carola och Rickard Söderberg.

Musikhjälpen gjorde sin debut i Malmö 2008 då Malmöborna tillsammans med resten av Sverige samlade in drygt tre miljoner kronor till människor på flykt. Sedan dess har engagemanget och den insamlade summan ökat för varje år. Förra året samlade Musikhjälpen in 34,1 miljoner kronor till kampen att stoppa hiv-viruset och den totala siffran för engagemang blev 235 000. Insamlingen leddes av programledartrion Linnea Henriksson, Kodjo Akolor och Petter Askergren.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio och SVT Play.

Musikhjälpen 2015 äger rum 13-19 december i Linköping. Vilka som blir årets programledare presenteras under hösten.

Läs mer om Musikhjälpen 2015 här: www.musikhjälpen.se

Pressbilder för årets tema

Musikhjälpen 2015: Irakiska Adilla kollar till sin mark som drabbats hårt av torka efter låga flodnivåer och ovanligt lite regn två år i rad. Foto: Hadi Mizban / AP / TT
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3586656_3000_2232.jpg

Musikhjälpen 2015: Familjer lämnar sina hem för att söka skydd på högre höjd undan översvämningarna i Pasig City, en förort till Filippinska huvudstaden Manilla. Foto: Pat Roque / AP / TT
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3586658_3000_2203.jpg

Pressbilder Musikhjälpen

#MH14 Darth Vader Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3587365_834_556.jpg

Bössa Musikhjälpen Foto: Oliva Mariette Borg/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3587364_2000_3000.jpg

#MH14 Publik Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3587360_3000_2000.jpg

#MH14 The Foo Conspiracy Publik Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3587353_3000_1999.jpg


För mer information, vänligen kontakta:
Julia Blomberg, innehållsansvarig Sveriges Radio
076 864 07 39
julia.blomberg@sverigesradio.se

Pär Nordahl, projektledare SVT
070 884 70 70
par.nordahl@svt.se

Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen
073 534 07 77
per.byman@svt.se

Karoline Malitzki, pressansvarig UR
070 839 94 92
Karoline.Malitzki@ur.se


Presskontakter

Helena Iles, Musikhjälpen
073 980 52 51
helena@iles.se

Tannaz Hashemi, SVT Kommunikation
073 712 74 00
tannaz.hashemi@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".