P1 Dokumentär: Olyckan Foto: Privat
P1 Dokumentär: Olyckan Foto: Privat
Programtips P1

Söndag 18 oktober i P1 Dokumentär: Olyckan - ett program om att överleva

Kl. 15.03

Elin har äntligen kommit iväg på en weekendresa med sin kompis Nina. De är båda småbarnsföräldrar och har längtat efter att få en paus ifrån vardagen hemma i Stockholm. Men ingenting blir som de har tänkt sig.Elins sambo Timo stannar hemma med barnen Seth och Ester. På söndagen ska Timo cykla sitt första cykellopp, han lämnar barnen hos sin syster som ska vara barnvakt. Samtidigt som Timo cyklar iväg på de smala landsvägarna på Ekerö så har Elin klivit på flygplanet på väg hem från Palma till Stockholm. På kvällen ska hela familjen återförenas, barnen ska få taxfree-godis och Timo ska få en tröja som Elin köpt. Men ingenting blir som de har tänkt sig.

I cykelloppet har klungan breddats så mycket att Timo pressats ut i motsatt körfält. Det kommer en bil och Timo smäller rakt in i fronten. Hans överkropp blir i princip helt krossad och lungorna punkteras, han kan inte andas och förs med helikopter i rekordfart till intensiven. När Elin landar på Arlanda står hennes mamma och väntar på henne i ankomsthallen. De åker direkt till Karolinska Sjukhuset där Timo ligger på traumarummet.

Elin som själv är sjuksköterska sitter nu på den andra sidan sjukhussängen och vakar vid Timos sida. Lyssnaren får följa henne i det tillstånd av kaos, chock och vardag som följer olyckan. 

"Ska pappa dö? frågade Seth mig och jag kunde inte svara på det" berättar Elin.

"Men mamma vad ska hända om du också blir påkörd? Vem ska ta hand om mig och Ester" frågar Seth sin mamma.

Dokumentären är gjord av Tove Palén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".