Nils Landgren. Foto: Johannes Lundberg/Sveriges Radio
Nils Landgren. Foto: Johannes Lundberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2015-10-13

P2 Jazzkattens hederspris till Nils Landgren

Under kvällens P2 Jazzkatten-gala på Fasching i Stockholm tilldelades Nils Landgren Guldkatten, hederspriset som röstats fram av P2:s lyssnare. Isabella Lundgren vann kategorin Årets musiker, Susanna Risberg blev Årets nykomling, priset för Årets grupp gick till Jacob Karlzon 3 och Nils Berg blev Årets kompositör.

– Jag vill gärna dela med mig äran av det här priset till de andra två nominerade, och alla andra som arbetar för svensk jazz i Sverige och resten av världen, säger Nils Landgren.

 

Vinnare P2 Jazzkatten 2015
 

Årets musiker: Isabella Lundgren
Motivering: Hon kombinerar sin talang med ett starkt och djupt engagemang som bär långt utanför scenen, och med en unik, personlig röst som alltid menar allvar har hon under senare år uppvisatt en fantastisk musikalisk utveckling. 

Årets nykomling: Susanna Risberg
Motivering: Trots sin ringa ålder redan ett stjärnskott med en diger meritlista och en trygg klippa i en mängd olika sammanhang. Det började med en elgitarr och en idol som heter Jimi Hendrix. Idag spås hon bli en av Sveriges främsta gitarrister.

Årets kompositör: Nils Berg
Motivering: Årets kompositör har modet att sjunga långsamhetens lov och fyller notmappen med värme, glädje och mycket ”hitte-på”. Med fingertoppskänsla för starka teman, lustfylld lek och innerliga linjer har hans kompositioner gett en omisskännlig karaktär till sina och andras grupper.

Årets grupp: Jacob Karlzon 3
Motivering: En av nydanarna i spåren efter internationella storheter som Herbie Hancock och vår svenska ikon Jan Johansson, uttrycker hans musik en spännvidd inom jazzen av sällan skådat slag. En mix av teknisk ekvilibrism, vemod och passion som ständigt flyttar de musikaliska gränserna. Här i en tajt enhet av tre - en superjazzgrupp som kommer att gå i bräschen för kommande ung svensk jazz.

Guldkatten: Nils Landgren
Motivering: Han delar generöst med sig av internationella kontakter och nätverk till sina svenska musikerkollegor. Gästar även flitigt storband ute i landet och bjuder på sin mångåriga erfarenhet. Hederspriset Guldkatten tilldelas någon som gjort särskilda insatser och som betyder extra mycket för svensk jazz. P2:s jazzredaktion utser de nominerade och därefter röstas vinnaren fram av P2:s lyssnare. 

De övriga vinnarna utses av en jury bestående av Sveriges Radios jazzproducenter, fjolårets vinnare i kategorin Årets kompositör samt en medlem av Musiknätverket i P2. Juryordförande är Marie Vesterholm, jazzansvarig på P2.

P2 Jazzkatten har delats ut årligen sedan 1993.  

Pressbilder på vinnarna, tagna av Sveriges Radios fotograf, läggs upp på denna länk ca kl. 24.00: http://sverigesradio.se/press/bilder/P2_Jazzkatten_2015/index.html

 

Kvällens liveakter
Elsa Bergman (Årets nykomling på P2 Jazzkatten 2014) med sin kvartett Festen
Daniel Karlsson (Årets grupp på P2 Jazzkatten 2014) tillsammans med Isabella Lundgren
Cecilia Persson (Årets kompositör på P2 Jazzkatten 2014) med band
Oddjob

Programledare för P2 Jazzkatten 2015 var Miriam Aïda och Johannes Lundberg från P2 Live-redaktionen.

P2 Jazzkatten 2015 direktsändes i P2 och finns att lyssna på i 30 dagar på P2:s hemsida, http://sverigesradio.se/p2 och i appen Sveriges Radio Play.

 

Pressbilder

Nils Landgren. Foto: Johannes Lundberg/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/3111538_1800_1200.jpg

P2 Jazzkatten-vinnarna 2015 läggs upp på denna länk ca kl. 24.00:
http://sverigesradio.se/press/bilder/P2_Jazzkatten_2015/index.html
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Miriam Aïda och Johannes Lundberg, programledare P2 Jazzkatten 2015. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3403058_2048_1365.jpg

P2 Jazzkattens prisstatyetter. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1571413_2000_1333.jpgF
ör mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P2 Jazzkatten
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
073-231 45 56

Marie Vesterholm, jazzansvarig Sveriges Radio
marie.vesterholm@sverigesradio.se
08-784 18 21

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".