Klotets reporter Björn Gunér står med Fabian Möller ifrån det tyska geologiska forskningsinstitutet, GFZ,  vid brunnslocket till det koldioxidlager som studerats i Ketzin utanför Berlin. Foto: Sveriges Radio
Klotets reporter Björn Gunér står med Fabian Möller ifrån det tyska geologiska forskningsinstitutet, GFZ, vid brunnslocket till det koldioxidlager som studerats i Ketzin utanför Berlin. Foto: Sveriges Radio
Programtips P1

Onsdagen 21 oktober i Vetenskapsradion Klotet: De osynliga koldioxidutsläppen ifrån industrin

Kl. 13.35

Den svenska processindustrin, framförallt cementindustrin och stålverken, står för en femtedel av landets koldioxidutsläpp. Det spelar ingen roll om de skulle använda 100 procent förnybar energi, koldioxiden finns bundet i råvarorna, kolet i stålet och kalkstenen i cementen, och släpps ut under tillverkningsfasen.

Nu börjar industrin sakta vakna till och tittar på möjligheterna att fånga in koldioxiden och lagra den under jord eller under havsbotten, innan den släpps ut i atmosfären. Vetenskapsradion Klotet synar planerna på koldioxidavskiljning och lagring av koldioxid i jordskorpan, så kallad CCS-teknik, i Sverige. Vi besöker också en forskningsanläggning i Tyskland där man studerar hur väl det fungerar att stoppa ner koldioxid under jord eller om det finns risk för läckage?

Programledare Marie-Louise Kristola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista