Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programtips Podd

Måndag 2 november: Avgörande Ögonblick - Sveriges Radio i världen - om utrikesbevakningen

Publicerat onsdag 21 oktober 2015 kl 11.31
Göran Byttner blev Sveriges Radios första utrikeskorrespondent. Foto: SVT Bild
Göran Byttner blev Sveriges Radios första utrikeskorrespondent. Foto: SVT Bild

Sveriges Radio har inte alltid haft en egen utrikesbevakning. Saklighets- och opartiskhetskraven tolkades av Radiotjänst i början som så att politik det var alldeles för kontroversiellt och inget radion skulle  befatta sig med. Det gällde såväl inrikespolitik som utrikespolitik.

Det skulle dröja innan radion satsade på en egen utrikesbevakning. Visst hände det att radions reportrar fick göra reportageresor utanför Sveriges gränser men det var mer undantag än regel. För den fasta utrikesbevakningen använde man sig av tidningarnas korrespondenter, en modell med tydliga begränsningar. Ett villkor var att tidningarnas nyhetsbehov skulle prioriteras, radions kom i andra hand.

I slutet av femtiotalet började radion bygga upp ett eget korrespondentnät. Fokus låg framförallt på Västeuropa och USA. Först ut, 1959, blev Göran Byttner i Bonn. Fyra år senare hade Sveriges Radio korrespondenter även i New York, London, Paris, Rom, Washington och Tokyo.

Numera finns Sveriges Radios utrikeskorrespondenter placerade runt om i hela världen och dessutom kompletteras de med erfarna medarbetare, stationerade i Sverige, som snabbt kan rycka ut.

Under de senaste decennierna har det  skett en teknikrevolution, Allt går snabbare, en nyhet sprids snabbt som vinden på sociala medier, och det finns många fler plattformar att publicera sig på. Hur har det påverkat radions utrikesbevakning?

Blir det fler historier berättade i dag när korrespondentnätet är världstäckande? Eller är det inte bara den geografiska placeringen som avgör vilka historier som berättas? Och vad händer när hoten mot journalister blir allt störra? Finns det områden som är för farliga att bevaka?

I programmet medverkar Agneta Ramberg, Sten Sjöström och Johan-Mathias Sommarström.

Programledare är Rigmor Ohlsson.

Under 2015 firar Sveriges Radio sitt 90-årsjubileum. Poddradioserien Avgörande ögonblick är en del av jubileet. Varje månad publiceras ett nytt avsnitt på http://sverigesradio.se/avgorandeogonblick. Detta är den elfte podden i serien. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".