Janne Suhr Foto: Gunilla Nordlund/Sveriges Radio
Janne Suhr Foto: Gunilla Nordlund/Sveriges Radio
Programtips P1

Måndag 23 november: Säsongsstart för Släktband

Kl. 10.35

Janne Suhrs mormor Margareta Andersdotter Djus var bara tolv år när hennes pappa skickade henne ensam till Amerika. Efter en resa som tog sex veckor nådde hon äntligen målet, en moster som slagit sig ned i en liten guldgrävarstad i nordvästra hörnet av det stora landet.

Margareta hade blivit varnad för otaliga faror och det hon var mest rädd för var ”white slavery”. När tåget tuffade in på stationen stod en främmande man med hästvagn och väntade på henne.

- Jag var rädd för alla som tilltalade mig och vågade inte lita på någon, berättade hon många år senare i en intervju.

Margareta kom lyckligt och väl fram till sin moster, men många andra råkade illa ut. På Migrationscentret i Karlstad finns många brev från svenska emigranter som vittnar om olika svårigheter. I arkivet finns också handlingar som visar att Margareta var långt ifrån det enda barnet som åkte ensam över Atlanten. En bit in på 1900-talet försökte de svenska myndigheterna förhindra ensamresande barn och satte en gräns vid 16 år. 

Temat för den nya säsongen av Släktband är ”Uppbrott” och nu under vintern kan vi bland annat höra om kvinnan som bröt upp från sitt äktenskap efter att hennes man försökt förgifta henne med arsenik, om människor som gick långa sträckor för att få arbete och om de hastiga uppbrott som drabbade de människor som bodde i gränstrakter och som stod i vägen för kriget.   

Om Släktband 
Genom åren har Släktband etablerat sig som ett program som representerar tyngd och kunskap men också lust och nyfikenhet, inte bara inom släktforskarkretsar utan också för en bred historieintresserad allmänhet. Programmet bygger till stor del på berättelser från lyssnare som själva forskat fram sin familjs historia. Under de elva år Släktband sänts har programmet fått flera priser och utmärkelser; Stora Radiopriset, Victor Örnbergs Hederspris och Hans Järtas medalj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista