Alice Petrén. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
1 av 2
Alice Petrén. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Alice Petrén. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Alice Petrén. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2015-11-03

Alice Petrén blir ny migrationskorrespondent

Nu är det klart att Alice Petrén blir Sveriges Radios nya korrespondent med uppdrag att bevaka frågor om migration och flykt. Alice Petrén har under många år bevakat integrations- och flyktingfrågor och hon har också varit korrespondent i bland annat Sydeuropa och Asien.

I Sveriges Radios sändningar bevakas kontinuerligt frågor om migration och flykt, men med anledning av flyktingsituationen i världen just nu utökas bevakningen med den nya tjänsten som migrationskorrespondent, med uppdrag att bevaka ämnet både i Sverige och utomlands. Tjänsten innebär ett förordnande på ett år med bas i Stockholm.

– Vi är väldigt glada över att Alice Petrén blir vår nya migrationskorrespondent. Hon bottnar verkligen i det komplexa ämnet migration. Hon kan det på djupet efter att ha arbetat med frågan under lång tid, både som journalist och inom internationella organisationer, som WHO, säger Anders Pontara, biträdande utrikeschef på Ekot. Alice har som reporter också ett speciellt driv, en säregen journalistisk energi och en arbetskapacitet som få.

Migrationskorrespondenten ska förmedla röster och bilder, berätta om enskilda människoöden och rapportera från flyktvägar. Men också ge sammanhang, bakgrund och perspektiv. Tillsammans med rapporteringen från Sveriges Radios övriga korrespondenter och lokala reportrar innebär det att publiken ges en helhetsbild och en kvalificerad analys i migrationsfrågan.  

– Drunkningsolyckan utanför Lampedusa, raderna av flytvästar på Kos och 90-talets massflykt från krigets Bosnien är både enskilda händelser och delar i betydligt större sammanhang. Jag vill förklara och ge kitt mellan det globala och det lokala. Där kunskap växer, krymper rädslan. Mitt nya uppdrag blir minst sagt komplext och jag är förstås stolt över förtroendet och ödmjuk inför uppgiften, säger Alice Petrén.

Alice Petrén tillträder den nya tjänsten under november.

Mer om Alice Petrén:
Alice Petrén började sin journalistiska bana som reporter på Radio Sörmland 1980. 1982 kom hon till Ekot som ekonomireporter. Alice Petrén har bland annat arbetat som reporter med migration som specialområde (1991-1998), som programledare för SVT:s Mosaik (1998-2000) samt som redaktör och gruppchef för Ekots nyhetsreportrar under 90-talet. 2004 blev hon Sveriges Radios korrespondent i Asien och därefter korrespondent i Paris. Alice har under nästan ett decennium bevakat Sydeuropa och hon har även varit Östeuropakorrespondent. Hon har en masterexamen i ekonomi från Handelshögskolan samt journalistexamen från Stockholms universitet.

Pressbilder: 

Alice Petrén. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3600329_3000_2000.jpg

http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3600330_3000_1999.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Anders Pontara, biträdande utrikeschef Ekot
anders.pontara@sverigesradio.se  
08-784 50 00 

Eva Sahlin, PR- och presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista