Pressmeddelande 2015-11-16

Mattias Klum i Naturmorgon i P1

På lördag morgon kommer Naturmorgon att besöka fotografen Mattias Klum i hans hemmahabitat vid sjön Ekoln utanför Uppsala. Man kommer att prata om hur det kommer sig att Mattias blev fångad av naturen och också själv blivit expert på att fånga den i all sin skönhet.

Den världskända fotografen, filmaren och författaren Mattias Klum har hunnit med mycket under sina dryga 30 år bakom linsen och under stjärnor, trädkronor och dimslöjor, i världens alla hörn. I böcker som Världar av liv, Den sköra tråden och den senaste Big World Small Planet, som han gjort tillsammans med professor Johan Rockström, och filmer som Skogens öga, Tebarans testamente, En värld av Liv och Betraktaren, skildrar han planeten ur många små och stora invånares perspektiv.

I Naturmorgon kommer Mattias att tala om hur hans fotointresse vaknade, och om släktskapet han känner till djur och växter. Hans bilder är ofta drömskt vackra, och avslöjar kärleken till dem han avbildar. Men finns det varelser som Mattias inte tycker om?

Han kommer också att berätta om alla sår han sett i naturen, orsakade av oss människor, och om att han tror att alla kan påverka. Klimatet, vår kanske största ödesfråga, kommer att avgöras inom de närmsta åren och vad kan vi då göra, för att puffa planeten åt rätt håll?

Sist men inte minst kommer vi att få lära oss stubbtrixet - att sitta stilla och vänta på att naturen ostört ska visa sig just så ögonskön som bara hon kan vara.

Det är Naturmorgons reporter Anneli Megner Arn som träffar Mattias Klum vid Ekoln i det direktsända programmet.

Naturmorgon i P1, lördag 21 november kl. 06.10-07.55, eller på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Pressbild:
Mattias Klum. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3605437_2000_1333.jpg

För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Helena Söderlundh, producent Naturmorgon
helena.soderlundh@sverigesradio.se
070-108 54 68

Besök Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press och twitter.com/pressgruppen