Pressmeddelande 2015-11-12

Sveriges Radios språkpris till Linda Evereus, Linnéa Wikblad och Veli Brijani

I år går Sveriges Radios språkpris i klassen för lokala program till Linda Evereus, P4 Kristianstad, för riksprogram till Linnéa Wikblad, P3, och för program på andra språk än svenska till Veli Brijani, Radio Romano.

Veli Brijani på Radio Romano får priset för att han är:
"En språklig kreatör, som med enträget arbete och naturligt berättande skapat ett radiospråk som vill nå alla Sveriges romer."  

– Jag försöker hela tiden hitta olika språkliga lösningar. Mina kollegor kallar det för "velianska". Språket är jätteviktigt för oss. Romska är framför allt ett talspråk, vi har inte haft tillgång till särskilt mycket tryckt litteratur. Att få ett sånt här pris känns väldigt motiverande, säger Veli Brijani.

Priset i kategorin för lokala program går till Linda Evereus, P4 Kristianstad, med motiveringen:
"En säker iakttagare, som med ett okonstlat och bildrikt språk gör såväl nyheter som dokumentärer levande och nära."   

– Jag är så löjligt stolt över att få Sveriges Radios språkpris. Att någon har sett hur mycket språket betyder för mig känns otroligt fint, det ger mig näring, säger Linda Evereus.

Språkpriset för riksprogram tillfaller Linnéa Wikblad, programledare för P3:s populärkultur-talkshow PP3.
Juryns motivering:
"En entusiastisk och kunnig guide, som med ett verbalt fyrverkeri drar lyssnaren med genom populärkulturens labyrinter."

– Jag tycker om att leka med språket, tycker att det är roligt att inte ha så mycket respekt. Att få Sveriges Radios språkpris känns så kul just därför – mitt sätt att prata kan också få finnas! Det är en självförtroendeboost, säger Linnéa Wikblad.

Om Sveriges Radios språkpris:

Sveriges Radios språkpris har delats ut sedan 1987. Priset delas ut i klasserna lokala program på svenska, riksprogram på svenska och program på andra språk än svenska. Språkprisen ska främja det talade språkets utveckling och stimulera intresset för språkbehandlingen i radio. Priset är på 20 000 kronor i vardera priskategori.

Pressbilder:

Veli Brijani. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3605430_2000_1333.jpg

Linda Evereus. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/101/3410356_2048_1152.jpg

Linnéa Wikblad. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/3581044_3000_1999.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, PR- & presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52