Pressmeddelande 2015-11-16

Föregångslandet i P1 – om Sverige sett utifrån 

Sverige är världens modernaste land. Bäst när det gäller bistånd och demokrati och ett föredöme för många runtom i världen. Självbilden av Sverige som ett  föregångsland  är starkt förankrad i den offentliga debatten. Men är omvärlden lika imponerade av oss som vi själva är?

P1-journalisterna Magnus Thorén och Jörgen Huitfeldt gav sig ut på en europeisk upptäcktsresa där det visade sig att bilden av Sverige inte alltid är så positiv: Den holländska hemmafrun Sandra tycker det svenska familjelivet verkar som ett recept för utbrändhet, den italienska tvåbarnspappan Gianni tycker att svensk barnuppfostran är slapp och skapar ångest hos barnen, och den norske poeten Håvard menar att Sveriges generösa migrationspolitik bara är ett sätt för att dämpa skuldkänslorna för en eftergiven och omoralisk politik under andra världskriget. 

I internationella jämförelser är Sverige ett extremt land där värderingar och vanor placerar oss i en helt egen, isolerad kategori i frågor som religion, jämställdhet, barnuppfostran och öppenhet.

Ensamheten bland äldre är utbredd och stressrelaterade sjukdomar ökar snabbt inom delar av befolkningen. Så är vi verkligen ett föregångsland?

– Vi har ganska mycket utgått från de nog rätt typiskt svenska liv vi lever, med sena dagishämtningar, stress och förhållanden där båda jobbar 100 procent och ska göra karriär, och insett att  på andra håll i Europa är det vi som är dom konstiga, säger Magnus Thorén.

– Den här bilden av Sverige som ett föredöme är spännande att grotta i, säger Jörgen Huitfeldt. Vad ligger bakom den? Varför är det en så självklar utgångspunkt för oss att vi ska vara bäst i klassen och vilka konsekvenser får det?

Föregångslandet i P1 sänds i tre delar i P1: 25 december kl. 17.00, 1 januari kl. 16.00 och 6 januari kl. 16.00.

Pressbild
Jörgen Huitfeldt och Magnus Thorén med son. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/sida/images/1191/3604791_3000_1997.jpg


För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Besök Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press och twitter.com/pressgruppen