Programtips P1

Måndag 30 november i Kulturreportaget: Nålsögat – kulturmöten på gränsen mellan Haparanda och Torneå

Kl. 14.03

Ett möte med konstnärer vid världens fredligaste gräns som åter blivit ett nålsöga.Konstnären Hanna Kanto cyklar varje dag över gränsen mellan Sverige och Finland, från hemmet i Haparanda till ateljén i födelsestaden Torneå. Twin Cities skulle vara gränslöst område, men hösten 2015 händer det att Hanna blir stoppad i tullen som har fått nytt liv, för att kontrollera flyktingströmmen från Sverige till Finland.

Och vissa dagar passerar Rawaa, konstnär från Syrien, Hannas hus i Haparanda, på sin väg från flyktingförläggningen till Folkets hus i Haparanda, där hon tillfälligt får vara för att måla.

Hanna vill träffa Rawaa, hon har längtat efter impulser utifrån, sen de flesta hon känner flyttat ifrån Tornedalen.

För 100 år sen kallades gränsövergången vid Haparanda och Torneå för världens nålsöga. Det var bara vid den här gränsövergången som flyktingar, krigsfångar och andra från de krigförande länderna Ryssland, Tyskland och Österrike-Ungern kunde passera.

Pia Suonvieri regisserar skådespelet Världens Nålsöga under 2014-2018 om händelserna under första världskriget 1914-1918. Hon funderar över att historien upprepar sig, att gränsen100 år senare är ett nålsöga igen.