…eller tillsammans med andra? Inspelning av Filosofiska rummet på Ängelholms bibliotek. Bild: Thomas Lunderquist/Sveriges Radio
…eller tillsammans med andra? Inspelning av Filosofiska rummet på Ängelholms bibliotek. Bild: Thomas Lunderquist/Sveriges Radio
Programtips P1

Söndag 22 november i Filosofiska rummet: Tankesmedjan eller elfenbenstornet - Tänker vi bäst tillsammans eller ensamma?

Kl. 15.03

Filosofen Cathrine Felix, kognitionsvetaren Philip Pärnamets och filosofiläraren Peter Dalling diskuterar bästa sättet att tänka: ensam eller i grupp.

Vi befinner oss i de sociala mediernas era. Aldrig förr har vi kunnat kommunicera med så många, så snabbt och enkelt. Förtjänsterna och poängerna tycks många, massans vishet visar sig i bland annat all fiffig programvara som kommer till kollektivt, med öppen källkod. Men kanske skapar sociala medier ett underskott på asocial meditation, på den egna personens egna tankar och idéer, långsamt utgrunnade i upphöjd och avskild, avkopplad och nedkopplad ensamhet?

Filosofen Cathrine Felix, kognitionsvetaren Philip Pärnamets och filosofiläraren Peter Dalling tänker tillsammans med en publik på Ängelholms bibliotek. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista