Pressmeddelande 151116

Radiokören 90 år Still singing strong

På fredag och lördag bjuder jubilerande Radiokören och chefsdirigent Peter Dijkstra på två jubileumskonserter i samband med att Radiokören fyller 90 år. Fredagens konsert blickar bakåt på de 90 år som gått med bland andra tonsättare som Lidholm, Brahms och Poulenc. På lördagen fortsätter Radiokören sin resa in i musikens framtid med bland annat tre uruppföranden.

Radiokörens jubileumsår går mot sitt slut. Det firas med två jubileumskonserter på fredag och lördag, 20-21 november. Fredagens konsert blickar bakåt på de 90 år som gått med tonsättare som Bach, Stenhammar, Poulenc, Nystroem, Brahms med flera. Tonsättare som på olika sätt är och har varit centrala för Radiokören och dess chefsdirigenter.

I lördagens jubileumskonsert fortsätter Radiokören och chefsdirigent  Peter Dijkstra sin resa in i musikens framtid med verk av exempelvis Wenjing samt tre uruppföranden av Storm, Smite, Einarsdotter.

Radiokören är en 90-åring som vägrar att slå av på takten.  Senast i oktober besökte kören Japan, en turné med sex utsålda konserter. Radiokören har haft många internationella framgångar genom åren och har under alla år satt den svenska körmusiken på den internationella kartan.

Interplay: Före fredagens konsert kommer Stefan Parkman, dirigent och Richard Sparks, professor, att samtala under rubriken "Perspektiv på det svenska körundret". Under Eric Ericsons tid som chefsdirigent för Radiokören myntades begreppet ”Det svenska körundret”. Det var en frukt av Radiokörens skivinspelningar och flitiga turnerande världen över, inte minst i USA, där man tog starka intryck av den svenska körklangen. Det har nu gått några decennier, utvecklingen har gått vidare.
I ett samtal mellan professor Richard Sparks från USA och professor Stefan Parkman, förutvarande chefsdirigent för Radiokören med gedigen erfarenhet av svenska och utländska körer, ställs frågor om vad som har hänt och händer i körvärlden.

PROGRAM RADIOKÖREN 90 ÅR JUBILEUMSKONSERT I Fredag 20 nov kl 19.30 Peter Dijkstra dirigent Michael Engström piano

Ur programmet: LIDHOLM: …A riveder le stelle BRAHMS: ur Zigeunderlieder POULENC: Liberté ur Figure Humaine

Interplay Fredag kl 18.30 Perspektiv på det svenska körundret med Professor Richard Sparks och Stefan Parkman, professor och chefsdirigent för Radiokören i Köln, Tyskland samt f.d. chefsdirigent för Radiokören.

JUBILEUMSKONSERT II Lördag 21 nov kl 15.00 Peter Dijkstra dirigent

Ur programmet: G WENJING: The Echoes of Heaven and Earth S STORM: Nachtschatten (uruppförande) G SMITE: Ombré (uruppförande) E EINARSDOTTER: I carry your heart (uruppförande)

 
För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta Inger Söderholm, tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se