Pressmeddelande 2015-11-17

Olle Zachrison ny Ekochef

Nu är det klart att Olle Zachrison blir ny chef för Ekot. Olle Zachrison har en gedigen erfarenhet som publicist och chef och han är för närvarande redaktionschef på Svenska Dagbladet.

– Sveriges Radios och Ekots roll i samhället är viktigare än någonsin i dessa oroliga tider. Vi ska bidra med snabb och trovärdig nyhetsrapportering, analys och granskande journalistik med ambition att nå ännu fler, säger Olle Zachrison.

Olle Zachrison har lång erfarenhet av att vidareutveckla ett traditionellt journalistiskt innehåll mot en ny publik på nya plattformar.

– Att få vara med att utveckla Ekots innehåll tillsammans med alla skickliga och kunniga medarbetare känns som en stor ära. För mig är Ekot och de tillhörande P1-programmen främsta symbolen för den klassiska kvalitetsjournalistiken i Sverige. Den måste vi värna och hitta nya uttryck för i det digitala medielandskapet, säger Olle Zachrison.

Till Ekot hör – förutom nyhetsverksamheten och utrikeskorrespondenterna – även programmen ”Studio Ett”, ”P1-morgon”, ”Konflikt”, ”Godmorgon, världen!”, ”Ekots lördagsintervju”, ”Radiokorrespondenterna” och ”P4 Världen”.

– Olle Zachrison brinner för journalistiken och är en erfaren, klok och lyhörd chef. Han har stor erfarenhet av att utveckla och förnya den klassiska journalistiken med sin bakgrund från radio, tv och tidningsvärlden. Han har också erfarenhet av att göra en publicistik som når fram till publiken i en stenhård konkurrens, i en kamp om publikens tid och i en kamp mot globala jättar, säger programdirektör Björn Löfdahl.

– Med en kombination av ett bra ledarskap, ett nytänkande inom kärnan – själva journalistiken – och en stor kunskap om både traditionella och nya digitala publiceringsformer blir Olle en stor tillgång för Ekot och för Sveriges Radio i den fortsatta utvecklingen, säger Björn Löfdahl.

När Olle Zachrison tillträder tjänsten är ännu inte klart.

Mer om Olle Zachrison:
Olle Zachrison började sin journalistiska bana 1998 som sommarvikarie på Falu-Kuriren. Efter att ha varit praktikant på Ekot hösten 2000 jobbade han i olika omgångar som reporter på Ekot 2001-2002. Efter en sejour som frilansare i London blev han nyhetsreporter på TV4 2003. Året därpå började Olle Zachrison på TV8:s Finansnytt där han 2005 blev redaktionschef. 2008 kom han till Svenska Dagbladet som reporter och krönikör på SvD Näringsliv och E24 och under åren 2010-2013 var han chef för SvD Näringsliv. Sedan 2013 är Olle Zachrison redaktionschef på SvD och stf. ansvarig utgivare. Han har bland annat studerat statsvetenskap vid Stockholms universitet, statsvetenskap och internationella relationer vid Institut d’Etudes Politiques i Paris samt journalistik vid JMK i Stockholm. Under Olle Zachrisons ledning har många journalistpriser gått till SvD:s redaktion och reportrar, bland annat vann han tillsammans med fem kollegor Stora Journalistpriset för satsningen Räntekartan 2012.

Pressbild:

Olle Zachrison. Foto: Anders Diamant/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, PR- och presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Björn Löfdahl, programdirektör
bjorn.lofdahl@sverigesradio.se  
08-784 50 00