Pressmeddelande 2015-11-18

De kan bli årets Sverigefinnar

Fredag 20 november koras årets Sverigefinnar på "Sverigefinnar 2015-galan" på Finlandsinstitutet i Stockholm. Galan anordnas av Sveriges Radios finskspråkiga kanal Sisuradio, SVT:s finska redaktion, tidningen Ruotsin Suomalainen och Finlandsinstitutet i Stockholm. Artist på årets gala är Love Antell.

Nominerade i kategorin Sverigefinne 2015
Susanna Hedman, kommunfullmäktige i Enköping
Kooperativet Sverigefinsk Bok och Kultur, Stockholm
Jorma Kontio, travkusk, Enköping

Nominerade i kategorin Ung Sverigefinne 2015
Charissa Martinkauppi, pjäsförfattare och regissör, Boden
Jannica Niklasson, ordförande i nationella föräldraföreningen Onni&ilona, Stockholm
Obiora Okolo, rap-artist, Stockholm

Nominerade i kategorin Vardagshjälte
Kipa Blomerus, pedagog på Forum för levande historia, Stockholm
Anna-Maija Högström, pensionär, arbetar ideellt för barn, ungdomar och äldre i Gimo
Kai Rosnell, pensionär, arbetar ideellt för finska krigsbarn i Sverige, Knisvta

Mer om Sverigefinnar 2015:
Sedan 2011 har årets Sverigefinnar utsetts i kategorierna Sverigefinne, Ung Sverigefinne och Vardagshjälte. Utmärkelserna delas ut till personer som under det gångna året har gjort betydelsefulla insatser som har lyft fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor genom kulturhandlingar eller något annat anmärkningsvärt som berört många, spridit glädje och kraft. Vardagshjälte är en person som sätter guldkant på andras vardag.

Årets Sverigefinne och Unga Sverigefinne utses av en jury som består av Sofia Taavitsainen, kanalchef på Sisuradio, Elina Majakari, redaktionschef på SVT:s finskspråkiga redaktion, Tapani Kekki, chefredaktör på Ruotsin Suomalainen samt Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet.

Årets Vardagshjälte är publikens pris och ges till den som har fått flest röster i nätomröstningen på hemsidan för Sverigefinnar 2015.

Prisutdelningen sänds direkt i P4 och Sisuradio samt på sverigesradio.se/sisuradio och livestreamas på SVT Uutisets webb. Galaprogramledarna är Virpi Inkeri (Sisuradio) och Elna Nykänen Andersson (SVT:s finskspråkiga redaktion). Programmet sänds på finska och svenska.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4222

För mer information, vänligen kontakta:
Virpi Inkeri, projektledare
073-328 09 02
virpi.inkeri@sverigesradio.se