Pressmeddelande 2015-11-20

Här är årets Sverigefinnar

Årets Sverigefinnar är Jorma Kontio, Charissa Martinkauppi och Kipa Blomerus. Utmärkelserna delades ut under fredagskvällen på "Sverigefinnar 2015-galan" på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Årets Sverigefinne: Jorma Kontio, travkusk, Enköping
Jorma Kontio vann sitt 10.000 travlopp i år, det är fler än någon annan nordisk travkusk har åstadkommit. Kontio åtnjuter stor tillit och är mycket omtyckt i travsportens värld.

Med hästen Ulla-Maija vann han sitt första travlopp som 13-åring i Uleåborg. I dag är enköpingsbon Nordens mest segerrika travkusk genom tiderna. Med sitt ödmjuka sätt har han blivit en förebild för många så väl i Sverige som i Finland.

Årets Unga Sverigefinne: Charissa Martinkauppi, regissör och manusförfattare, Boden
Det gångna året har hon lyft fram sverigefinskhet med teaterpjäsen Satu-Jävla-Helvetes-Maa, som behandlar Sveriges och Finlands gemensamma historia och den sverigefinska identiteten. Pjäsen har, med sin svarta humor, rönt mycket beröm i norrbottnisk media, och Charissa har börjat betrakta sin egna sverigefinska identitet på ett nytt sätt tack vare pjäsen.

Hon har med svärta och skruvad humor, tango och vemod skildrat ett krigsbarns livsöde, en arbetskraftsinvandrares livslånga identitetskris och känslan av rotlöshet hos efterföljande generationer.

Årets Vardagshjälte: Kipa Blomerus, pedagog på Forum för levande historia, Stockholm
Kipa Blomerus har fokus på romska flickors möjligheter att skaffa sig ett yrke och komma in på arbetsmarknaden. Hon hjälper flickor att kombinera yrkeslivet med sin kultur.

Kipa Blomerus lägger även mycket tid och energi på volontärarbete och jobbar aktivt för att hjälpa fattiga EU-migranter. 

Mer om Sverigefinnar 2015:
Sedan 2011 har årets Sverigefinnar utsetts i kategorierna Sverigefinne, Ung Sverigefinne och Vardagshjälte. Utmärkelserna delas ut till personer som under det gångna året har gjort betydelsefulla insatser som har lyft fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor genom kulturhandlingar eller något annat anmärkningsvärt som berört många, spridit glädje och kraft. Vardagshjälte är en person som sätter guldkant på andras vardag.

Årets Sverigefinne och Unga Sverigefinne utses av en jury som består av Sofia Taavitsainen, kanalchef på Sisuradio, Elina Majakari, redaktionschef på SVT:s finskspråkiga redaktion, Tapani Kekki, chefredaktör på Ruotsin Suomalainen samt Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet.

Årets Vardagshjälte är publikens pris och ges till den som har fått flest röster i nätomröstningen på hemsidan för Sverigefinnar 2015.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4222

För mer information, vänligen kontakta:
Virpi Inkeri, projektledare
073-328 09 02
virpi.inkeri@sverigesradio.se