Armin Hadzic och hans hund Prince. Armin är en av de tiotusentals flyktingar som flydde från Bosnien i början på 90-talet. Idag är han vd för en reklambyrå i Stockholm. Foto: Niklas Zachrisson /Sveriges Radio
Armin Hadzic och hans hund Prince. Armin är en av de tiotusentals flyktingar som flydde från Bosnien i början på 90-talet. Idag är han vd för en reklambyrå i Stockholm. Foto: Niklas Zachrisson /Sveriges Radio
Programtips P1

Torsdag 3 december i Vetandets Värld: Migrationens konsekvenser – om exemplet bosnienflyktingarna

Kl. 12.10

Migrationens konsekvenser - om exemplet bosnienflyktingarna, är en del av serien Vi och Dom där lyssnaren får följa med på en resa genom historien, in i hjärnan och ut i dagens verklighet för att förstå de stora migrationsvågorna, flyktingtragedier och den groende nationalism och främlingsfientlighet som pågår i samhället.

Serien handlar om hur migration och invandring påverkar samhället och människorna som migrerar, med exempel från flyktingvågen från Balkan i början av 90-talet. Hur gick det med mottagandet integrationen i Sverige då? Vilka är de viktigaste lärdomarna att ha med sig idag, under pågående flyktingkris? Man talar med socialantropologer, ekonomer och statsvetare kring deras forskning på området.

Medverkande:
Armin Hadzic, som själv flydde från Bosnien på 90-talet och som är ordförande för APU Nätverk (svenskbosniska akademiker, entreprenörer & kulturarbetare).

Marita Eastmond, professor i socialantropologi vid Göteborgs universitet som följt flyktingfamiljer från Bosnien under 90-talet.

Joakim Ruist, forskare i internationell migration vid Handelshögskolan i Göteborg, som berättar vad den samlade forskningen säger om påverkan på samhällsekonomin.

Ivana Macek, docent i socialantropologi vid Stockholms universitet som studerar överföringar av krigserfarenheter från kriget i Bosnien mellan föräldrar och barn, så kallade ”sekundära” erfarenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".