Roger Wilson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Roger Wilson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Programtips P1

Fredagen 18 december: Vilse i rymden! Kulturradion special om science fiction

Kl. 14.03

Lagom till premiären av den nya Star Wars-filmen utforskar Roger Wilson och resten av Sveriges radios kulturredaktion science fiction genren i en ny programserie i P1. I tre program handlar det om fascinationen för rymden, hoppfulla utopier och mörka framtidsvisioner som de skildras inom film, litteratur, konst och musik. Hur blir en värld där robotar tar över allt fler arbetsuppgifter? Finns embryot till förändrade könsroller att hitta inom science fiction-litteraturen? Och varför har science fiction-genren aldrig riktigt tagits på allvar i Sverige?

- När omvärlden är så turbulent och skakad av kriser som den är idag, så söker jag mig till ofta till science fiction för att få en idé om hur framtiden skulle kunna se ut, säger Roger Wilson, programledare för science fiction-serien. Här har ju faktiskt författare och konstnärer försökt tänka igenom konsekvenserna av vårt handlande idag, även om det inte alltid slutar lyckligt.

Program 1:  Fredagen den 18 december kl. 14.03

Må kraften vara med dig! Kulturradion special om science fiction.

I det första av tre program om science fiction försöker Roger Wilson hitta svaret på den science fiction-våg som vi befinner oss i just nu. Star Wars – the force awakens är årets mest hajpade premiär, men har föregåtts av filmer som till exempel The Martian och Mad Max på biorepertoaren.

Vad ligger bakom högkonjunkturen för science fiction inom populärkulturen just nu? Varifrån kommer vår fascination för rymden? Och varför har science fiction-genren aldrig blivit riktigt rumsren i Sverige?

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".