P1 Dokumentär: Familjen som delades på mitten. Foto: Privat. Collage Joanna Gorecka
P1 Dokumentär: Familjen som delades på mitten. Foto: Privat. Collage Joanna Gorecka
Pressmeddelande 2016-01-26

P1 Dokumentär: Familjen som delades på mitten

När Tobias var nio år skildes hans föräldrar och familjen delades på mitten. De två äldsta syskonen växte upp med pappan medan Tobias och hans lillasyster fick bo hos mamman. Skilsmässan skapade ett trauma som fortfarande 38 år senare påverkar dem. Vad var det som hände, och hur kunde det gå så illa som det gick? Dokumentären ”Familjen som delades på mitten” sänds söndag 31 januari i P1.

”Varannan helg får vi hälsa på hos pappa. I badrummet hänger det sju krokar för handdukar med namn på. Det är en krok för pappa, en för hans nya tjej, två för hennes två barn, två för mina äldre syskon, och en för gäster. Jag och min lillasyster får torka oss på den som är för gäster. Vi är främlingar på besök i en annan familj.”

– ”Familjen som delades på mitten” är resultatet av min vilja att förstå vad som hände då, för trettioåtta år sen, och hur valen som mina föräldrar gjorde då och deras oförmåga att kommunicera kunde få så långsiktiga konsekvenser, säger Tobias Aspelin, som gjort dokumentären. Min familj har ägnat hela livet åt att försöka pussla ihop spillrorna av en familj på var sitt håll. Kanske är den här dokumentären ett litet stycke lim.

P1-dokumentären ”Familjen som delades på mitten” sänds söndag 31 januari kl. 15.03 i P1 och finns därefter för efterhandlyssning på sverigesradio.se.


Om Tobias Aspelin
Tobias Aspelin är skådespelare och manusförfattare, utbildad på teaterhögskolan i Göteborg och på Biskops Arnö. Han har medverkat i många teaterföreställningar, filmer och tv-serier och sedan ett år tillbaka utvecklar han en egen tv-serie i samarbete med Filmlance i Stockholm. Han driver podcasten ”Äktenskapet” tillsammans med sin fru, komikern Malin Appeltofft, men det här är hans första radiodokumentär. 

Pressbild:
P1 Dokumentär: Familjen som delades på mitten. Foto: Privat. Collage: Joanna Gorecka
http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3636115_2565_1548.jpg 
http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3635906_3264_2448.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-702500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".