Filosofiska rummet: Emil Cioran och pessimismen. Här vilar en som tänkte mycket på döden. Ciorans och hans livskamrats gravsten. P1 Sveriges Radio.
Filosofiska rummet: Emil Cioran och pessimismen. Här vilar en som tänkte mycket på döden. Ciorans och hans livskamrats gravsten. P1 Sveriges Radio. foto: Marco Belli Flickr

Söndag 31 januari i Filosofiska Rummet: Emil Cioran och pessimismen

Kl. 17.00

Kan den totala svartsynen och pessimismen vara ett sätt att uthärda livet? Det är en tes hos idéhistorikern Tobias Dahlkvist, som skrivit boken ”Eremiten i Paris: Emil Cioran och pessimismen som levnadskonst”. Ann Heberlein möter honom i Filosofiska rummet.

”På apoteken finns inget specifikt botemedel mot existensen, bara små läkemedel för skrävlarna. Men var finns motgiftet mot den klara, oändligt tydligt uttalade, högdragna och obestridliga förtvivlan? Alla varelser är olyckliga, men hur många vet om det?” Se där ett slumpvis citat ur Emil Ciorans aforistiska verk Sammanfattning av sönderfallet.

Idéhistorikern Tobias Dahlkvist och etikdoktorn Ann Heberlein diskuterar Emil Cioran och om det kan finnas en poäng i att leva med inställningen att livet är meningslöst.

Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".