Makode Linde och Martin Wicklin Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio
Makode Linde och Martin Wicklin Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio
Programtips P1

Söndag 31 januari i Söndagsintervjun: Makode Linde

Kl. 08.05

Makode Linde är just nu Sveriges hetaste konstnär. En dj, klubbarrangör och konstskapare som sedan 2012 har väckt intensiv debatt om rasism, hudfärg och vad som får sägas och göras i det offentliga rummet. 


Hans konstverk The Painful Cake på Moderna Museet skapade rubriker över hela världen. Dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar den första biten av marsipantårtan formad som en stereotyp svart kvinna, medan Makode Lindes eget blackface-målade ansikte skrek.
Nu i helgen är det premiär för hans största utställning någonsin: ”Negerkungens återkomst” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Titeln har väckt stor debatt. Kulturhusets högste chef Benny Fredriksson vill inte kommunicera titeln utåt, vilket fick den konstnärliga chefen att sluta i protest, och på sociala medier anklagas Makode Linde för att legitimera användandet av rasistiska symboler och begrepp. Tonläget är högt och han kallas för åsna, äckel och en “fucking skam”.


I Söndagsintervjun i P1, med programledaren Martin Wicklin, pratar den brännheta konstnären om uppväxten, vad han vill med sin konst och vad som har format hans drivkraft att framkalla det nervösa skrattet.

Intervjuar gör Martin Wicklin.

Producent är Hannah Engberg.

Söndagsintervjun är en produktion från Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista