Alexandra Pascalidou leder P1 Debatt. Foto: Sveriges Radio.
Alexandra Pascalidou leder P1 Debatt. Foto: Sveriges Radio.

Söndag 7 februari i P1 Debatt – vem bestämmer om konst är rasistisk?

Kl. 16.00-18.00

Vit fot mot svart ansikte på en balett-affisch. Gammal målning på barn i bastkjol och överdrivna ansiktsdrag. Makode Linde och n-ordet. Konsten måste vara fri, men vad betyder det egentligen?

Debatten har pågått i flera år. Tintin, Lilla Hjärtat, Blackfacetårtan är bara några exempel. Vi tar avstamp i vinterns konstbråk där Makode Linde ville döpa sin utställning till "Negerkungens återkomst" men fick nej från Kulturhusets ledning. Vi pratar om tolkningsföreträden och tabun, om konstens friheter och fallgropar och om bilden av den andre.  

Välkomna till årets första P1 Debatt med Alexandra Pascalidou på Kulturhuset i Stockholm söndagen den 7 februari, klockan 16 till 18 i Studion, gatuplanet.

Gäster är bland andra Makode Linde, Moderna Museet Malmö, Araia Ghirmai Sebhatu från Black Coffee, Elisabeth Ohlson Wallin, Amie Bramme Sey.

Välkomna på plats! Eller lyssna live i P1 och följ med i sociala medier, #p1debatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista