Bo Linde. Foto: Kurt Elfström/Gefle Dagblad
Bo Linde. Foto: Kurt Elfström/Gefle Dagblad
Programtips P2

Söndag 14 februari i P2 Dokumentär: Bo Linde – myten om en musikens martyr

Kl. 14.00

P2 Dokumentär om tonsättaren Bo Linde som dog 37 år gammal. Efter hans död 1970 spreds uppfattningen att det radikala musiketablissemanget hade drivit den mer traditionellt inriktade tonsättaren i döden.

Under defileringen runt kistan vid begravningen stannade tonsättarkollegan Hans Eklund och slog näven i kistlocket och utbrast: ”Det var det jävligaste de kunde gjort!”.

Så började myten om Bo Lindes martyrskap spridas av tonsättare som liksom Linde var mer traditionellt inriktade, och som känt sig åsidosatta i den modernistiska vågen. Det skrevs minnesord och artiklar där de avantgardistiska musikaliska makthavarna utpekades för att ha undergrävt Bo Lindes karriär, tvingat honom i ofrivillig exil i hemstaden Gävle och drivit honom in i den alkoholism som tog hans liv.

Bo Linde var 22 år gammal när han ansökte om att gå med i FST, Föreningen Svenska Tonsättare. Han deklarerade att han ville komponera med elegans och lätthet, musik som kommunicerade med lyssnaren och som var – och det var ändå det allra värsta – underhållande.

Det passade inte alls de radikala modernistiska strömningarna i 50-talets Stockholm, och i synnerhet inte Karl-Birger Blomdahl, den ledande tonsättaren i avantgardefalangen, som ifrågasatte Bo Lindes lämplighet i FST.

En dokumentär av Boel Adler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista